Irlandzka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Irlandzka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to prawdziwe danie pełne komfortu, które łączy w sobie sycące ziemniaki i smakowite mięso mielone. Ten prosty, ale pyszny przepis czerpie inspirację z tradycyjnej kuchni irlandzkiej, zapewniając soczyste mięso pod warstwą złocistych, chrupiących ziemniaków. To danie jest idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Właściwy dobór przypraw i składników sprawia, że zapiekanka irlandzka gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Poniższy przepis pokaże Ci, jak łatwo można przygotować tę smaczną potrawę w zaciszu własnej kuchni. Jeźeli szukasz prostego, sycącego i pełnego smaku przepisu, to jest to idealna propozycja dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 1kg mielonego mięsa
- 1kg ziemniaków
- 70gr.sera zóltego
- 3 duże marchewki
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 duże cebule
- olej
- 200mln śmietany
- czosnek
- masło
Irlandzka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Zaloguj się.
- Mięsko podsmażyć na oleju ok 10 min po czym dodać przecisniety ząbek czosnku. Na osobnej patelni rozpuscic masło (ok 1 łyzka stołowa) wrzucić startą marchewkę i smażyć ok 5 min po czym dodać groszek przemieszać i odstawic. Wymieszać razem: miesko+marchewka i groszkiem dodać śmietanę dusić ok 10 min.
- Ziemniaki obrać ugotować i ubić tradycyjnie jak na obiad. Cebulę zeszklić na patelni i dodać do ziemniaków. Następnie dodać starty ser zółty ponownie porządnie wymieszać. Na koniec łyzke stołowa masła wymieszać i odstawić. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso mielone a na wierzchu ziemniaki. Całość zapiekany około pół godziny w 170 stopniach.
Irlandzka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Podajemy z sosem czosnkowym lub ulubioną surówką
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym
Następny przepis: Irlandzki placek pasterza.