Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym
Ten przepis na indyka w sosie szpinakowo-śmietanowym to wspaniały sposób na wprowadzenie odrobinę odmienności do tradycyjnych dań z indyka. Delikatne mięso indyka doskonale komponuje się ze smakiem kremowego sosu ze szpinakiem i śmietany, tworząc danie pełne smaku i aromatu. Kompozycja tych składników sprawia, że jest to przyjemne, komfortowe danie, które jest zarówno zdrowe, jak i sycące. Proste, ale eleganckie, idealne na specjalne okazje, ale łatwe do zrobienia na co dzień. Kuszący smak indyka ze szpinakiem na pewno zachwyci wszystkich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -75 dag filetu z indyka
- -400 g mrożonego siekanego szpinaku w bryłce
- -100 ml śmietany 30%
- -50 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą lub z ziołami
- -3 ząbki czosnku
- -olej do smażenia
- -sól i pieprz do smaku
Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym – jak zrobić?
- Filet indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość dużą kostkę. Solimy, pieprzymy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż całkiem się rozmrozi (mieszamy od czasu do czasu). Gdy szpinak się rozpadnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na kawałki serek i mieszamy do całkowitego jego roztopienia. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy około 3 minuty.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty aby smaki się połączyły.
Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Tak przygotowany sos podajemy według uznania z ulubionym makaronem lub ryżem.