Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

Ten przepis na indyka w sosie szpinakowo-śmietanowym to wspaniały sposób na wprowadzenie odrobinę odmienności do tradycyjnych dań z indyka. Delikatne mięso indyka doskonale komponuje się ze smakiem kremowego sosu ze szpinakiem i śmietany, tworząc danie pełne smaku i aromatu. Kompozycja tych składników sprawia, że jest to przyjemne, komfortowe danie, które jest zarówno zdrowe, jak i sycące. Proste, ale eleganckie, idealne na specjalne okazje, ale łatwe do zrobienia na co dzień. Kuszący smak indyka ze szpinakiem na pewno zachwyci wszystkich gości.

Składniki:

  • -75 dag filetu z indyka
  • -400 g mrożonego siekanego szpinaku w bryłce
  • -100 ml śmietany 30%
  • -50 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą lub z ziołami
  • -3 ząbki czosnku
  • -olej do smażenia
  • -sól i pieprz do smaku

Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym – jak zrobić?

  1. Filet indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość dużą kostkę. Solimy, pieprzymy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż całkiem się rozmrozi (mieszamy od czasu do czasu). Gdy szpinak się rozpadnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na kawałki serek i mieszamy do całkowitego jego roztopienia. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy około 3 minuty.
  3. Sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty aby smaki się połączyły.

Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym – dodatkowe informacje

Tak przygotowany sos podajemy według uznania z ulubionym makaronem lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Indyk w sosie koperkowym
Następny przepis: Indyk smażony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode