Indyk w sosie koperkowym
Oto przepis na pysznego indyka w sosie koperkowym. Ten klasyczny, bogaty w smak dish doda nutkę elegancji do każdego posiłku. Indyk jest upieczony do perfekcji, a sos koperkowy dodaje odrobinę orzeźwiającej ostrości, tworząc wyjątkowe połączenie smaków, które z pewnością przypaść Wam do gustu. Doskonałe połączenie aromatycznego koperku z delikatnością indyka tworzy spójną, satysfakcjonującą całość. Doskonałe na rodzinny obiad, a także na bardziej eleganckie okazje. Indyk w sosie koperkowym jest również doskonałym źródłem białka, co uczyni ten przepis nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg filetów z indyka
- pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- papryka słodka, pieprz, sól
- 1/2 szkl śmietany
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl wody
Indyk w sosie koperkowym – jak zrobić?
- Filet z indyka umyć i pokroić na paski o grubości ok 2cm. Oprószyć solą, papryką, pieprzem.
- Koperek drobno posiekać.
- Mleko, mąkę, śmietanę, wodę i koper wymieszać.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki indyka i obsmażyć, do białości. Wlać sos. Mieszać, żeby nie przywarło. Sos pogotować parę minut, tak by indyk był miękki.
Indyk w sosie koperkowym – dodatkowe informacje
Koperek w gotowym sosie można zmielić blenderem, wtedy będzie wyczuwalny tylko jego smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Indyk duszony z owocami
Następny przepis: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym