Indyk w sosie koperkowym

Indyk w sosie koperkowym

Oto przepis na pysznego indyka w sosie koperkowym. Ten klasyczny, bogaty w smak dish doda nutkę elegancji do każdego posiłku. Indyk jest upieczony do perfekcji, a sos koperkowy dodaje odrobinę orzeźwiającej ostrości, tworząc wyjątkowe połączenie smaków, które z pewnością przypaść Wam do gustu. Doskonałe połączenie aromatycznego koperku z delikatnością indyka tworzy spójną, satysfakcjonującą całość. Doskonałe na rodzinny obiad, a także na bardziej eleganckie okazje. Indyk w sosie koperkowym jest również doskonałym źródłem białka, co uczyni ten przepis nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem.

Składniki:

  • 1 kg filetów z indyka
  • pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • papryka słodka, pieprz, sól
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/4 szkl wody

Indyk w sosie koperkowym – jak zrobić?

  1. Filet z indyka umyć i pokroić na paski o grubości ok 2cm. Oprószyć solą, papryką, pieprzem.
  2. Koperek drobno posiekać.
  3. Mleko, mąkę, śmietanę, wodę i koper wymieszać.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki indyka i obsmażyć, do białości. Wlać sos. Mieszać, żeby nie przywarło. Sos pogotować parę minut, tak by indyk był miękki.

Indyk w sosie koperkowym – dodatkowe informacje

Koperek w gotowym sosie można zmielić blenderem, wtedy będzie wyczuwalny tylko jego smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Indyk duszony z owocami
Następny przepis: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode