Indyk smażony

Indyk smażony

Indyk smażony to doskonały wybór dla tych, którzy poszukują wykwintnego dania na specjalne okazje. Choć przyrządzenie go może wydawać się trudne, to dzięki naszemu przepisowi odkryjecie, jak proste to może być. Usmażony na złoty kolor, z wyraźną, nieco słodkawą nutą, indyk smażony to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowany na dużą grupę osób, będzie znakomitym centrum stołu podczas świąt czy uroczystych rodzinnych kolacji. Zapraszamy do odkrycia tajników przygotowania tego pysznego dania.

Składniki:

  • Kilka porcji mięsa z indyka
  • 50g śliwek suszonych
  • 50 moreli suszonych
  • 3 jabłka
  • papryka mielona
  • majeranek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka oleju do smażenia

Indyk smażony – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka najlepiej natrzeć i zamarynować w podanych składnikach przez całą noc. Następnie wyłożyć wszystko do rozgrzanej brytfanny, dodać obrane i pokrojone jabłka i obsmażać kilka razy obracając mięso. Smażymy na dosyć dużym ogniu, aby mięso lekko się obsmażyło i wydobył się smak. Później obniżamy moc smażenia. Takiego indyka smażymy co najmniej 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą.

Indyk smażony – dodatkowe informacje

Po wyjęciu mięsa przecedź zawartość soków i przygotuj wspaniały sos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym
Następny przepis: Irlandzki placek pasterza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode