Indyk pieczony w całości

Indyk pieczony w całości

Czy masz ochotę na długą, ale zdumiewająco prostą kulinarne wyzwanie? Przepis na indyka pieczonego w całości to doskonała propozycja dla Ciebie! Przygotowanie indyka jest o wiele łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Potrzebujesz tylko kilku składników i nieco czasu na pieczenie. Indyk pieczony w całości jest symbolem świąt, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie gośćmi na świątecznych stołach jest podczas Dnia Dziękczynienia. Szukasz informacji jak doprawić indyka, czym go faszerować lub jak odpowiednio temperaturę i czas pieczenia dobrac? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu. Zachwyć swoich bliskich wyjątkowym daniem!

Składniki:

  • cały indyk – waga 4,7 kg
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 4 duże marchewki
  • Marynata do indyka
  • 6 litrów wody
  • 6 łyżek soli
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 8 liści laurowych
  • Farsz
  • 250 g śliwek suszonych
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • Do polewania indyka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 2 szklanki soku pomarańczowego

Indyk pieczony w całości – jak zrobić?

  1. 1.
    Marynata
    • Gotować przez 10 minut 1/2 litra wody z wszystkimi przyprawami i czosnkiem obranym i pokrojonym w plastry, dodanym pod koniec gotowania.
    • Resztę wody również zagotować, połączyć z przyprawami i odstawić do ostygnięcia.
    • Letnią marynatą zalać indyka w dużym garnku lub wiaderku i odstawić na 3 dni do chłodnego miejsca. Mój marynował się w garażu.
  2. 2.
    Farsz
    • Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny.
    • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników.
  3. 3.
    Przygotowanie indyka
    • Indyka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym.
    • Natrzeć w środku i na zewnątrz rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem.
    • Do środka włożyć farsz.
  4. 4.
    Pieczenie
    • W garnku do pieczenia indyka umieścić na dnie marchewki, robiąc w ten sposób rusztowanie dla indyka, aby nie leżał bezpośrednio na dnie i nie przypalił się lecz równomiernie upiekł od spodu.
    • Położyć indyka na marchewkach piersiami do dołu. Jest to ważne, aby chude mięso z piersi nie wysuszyło się.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut.
    • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania indyka podczas pieczenia.
    • Po 30 minutach wyjąć indyka, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C.
    • Ja mojego indyka piekłam 3 godziny. w przybliżeniu trzeba liczyć 40 minut na 1 kg mięsa.
    • Co 30 minut wyjmować indyka z piekarnika i polewać go przygotowanym płynem.
    • Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać.

Indyk pieczony w całości – dodatkowe informacje

My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Indyk duszony z owocami
Następny przepis: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode