Indyk pieczony w całości
Czy masz ochotę na długą, ale zdumiewająco prostą kulinarne wyzwanie? Przepis na indyka pieczonego w całości to doskonała propozycja dla Ciebie! Przygotowanie indyka jest o wiele łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Potrzebujesz tylko kilku składników i nieco czasu na pieczenie. Indyk pieczony w całości jest symbolem świąt, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie gośćmi na świątecznych stołach jest podczas Dnia Dziękczynienia. Szukasz informacji jak doprawić indyka, czym go faszerować lub jak odpowiednio temperaturę i czas pieczenia dobrac? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu. Zachwyć swoich bliskich wyjątkowym daniem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- cały indyk – waga 4,7 kg
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 4 duże marchewki
- Marynata do indyka
- 6 litrów wody
- 6 łyżek soli
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 2 łyżki ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 8 liści laurowych
- Farsz
- 250 g śliwek suszonych
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- sok z 1/2 cytryny
- Do polewania indyka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki soku pomarańczowego
Indyk pieczony w całości – jak zrobić?
-
1.
Marynata
• Gotować przez 10 minut 1/2 litra wody z wszystkimi przyprawami i czosnkiem obranym i pokrojonym w plastry, dodanym pod koniec gotowania.
• Resztę wody również zagotować, połączyć z przyprawami i odstawić do ostygnięcia.
• Letnią marynatą zalać indyka w dużym garnku lub wiaderku i odstawić na 3 dni do chłodnego miejsca. Mój marynował się w garażu. -
2.
Farsz
• Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny.
• Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników. -
3.
Przygotowanie indyka
• Indyka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym.
• Natrzeć w środku i na zewnątrz rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem.
• Do środka włożyć farsz. -
4.
Pieczenie
• W garnku do pieczenia indyka umieścić na dnie marchewki, robiąc w ten sposób rusztowanie dla indyka, aby nie leżał bezpośrednio na dnie i nie przypalił się lecz równomiernie upiekł od spodu.
• Położyć indyka na marchewkach piersiami do dołu. Jest to ważne, aby chude mięso z piersi nie wysuszyło się.
• Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut.
• W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania indyka podczas pieczenia.
• Po 30 minutach wyjąć indyka, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C.
• Ja mojego indyka piekłam 3 godziny. w przybliżeniu trzeba liczyć 40 minut na 1 kg mięsa.
• Co 30 minut wyjmować indyka z piekarnika i polewać go przygotowanym płynem.
• Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać.
Indyk pieczony w całości – dodatkowe informacje
My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Indyk duszony z owocami
Następny przepis: Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym