Indyk duszony z owocami
Zapraszamy do przygotowania niepowtarzalnej potrawy – duszonej piersi z indyka z owocami. To doskonałe danie na świąteczny stół lub ucztę w gronie rodziny i przyjaciół. Owoce dodają indykowi niezwykłego, słodko-kwasowego smaku, który doskonale kontrastuje z delikatnym mięsem drobiu. To nie tylko smaczna, ale i aromatyczna propozycja, która z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj wykorzystać różne owoce sezonowe, aby nadać swojemu daniu unikalny charakter. Indyk duszony z owocami to nie tylko prosty przepis do wykonania, ale również prawdziwy rarytas dla każdego miłośnika kulinariów.
admin
Składniki:
- -indyk: 1 kg
- -świeże lub suszone morele: 8-10 sztuk
- -świeży lub z puszki ananas: 6 plastrów
- -rodzynki hetmańskie: 20 sztuk
- -wiórki kokosowe: 3 łyżki
- -cukier muscovado/ brązowy cukier: 4 łyżki
- -sok z ananasa: 150-200 ml
- -sok z limonki: 1 łyżka
- -woda o temp. 90-100 stopni C: 300 ml
- -zimna woda: 50 ml
- -śmietana 30%: 4 łyżki
- -mąka ziemniaczana: 1-2 łyżki
- -sól: 1 łyżka lub więcej do smaku
- -olej rzepakowy: 2-3 łyżki
- -biały ugotowany ryż: 300 g (3 saszetki)
Indyk duszony z owocami – jak zrobić?
- Morele i ananasa pokroić na kawałki.
- Pierś z indyka umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, posolić. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać sokiem z ananasa, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut. Wrzucić cukier, rodzynki, wiórki kokosowe i owoce, wlać sok z limonki, gorącą wodę, ponownie przykryć, dusić 30 minut.
- W kubeczku wymieszać makę ziemniaczaną, zimną wodę i śmietanę. Przelać do garnka, wymieszać, zwiększyć ogień, gotować 2-3 minuty, sos powinien lekko zgęstnieć. Sos dosolić do smaku, można dodać także szczyptę curry. Indyka duszonego z owocami podawać z ryżem i sosem.
Indyk duszony z owocami – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać także startą na grubych oczkach marchew i kilka łyżek soku pomarańczowego. Wiórki kokosowe można zastąpić mleczkiem kokosowym z puszki. Morele powinny być dojrzałe i słodkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: indyjskie placki cebulowe
Następny przepis: Indyk pieczony w całości