Ikarek

Ikarek

Przepis na Ikarek to niezwykle ciekawa, a zarazem nieznana propozycja na podwieczorek lub lekki lunch. To tradycyjne danie pochodzące z polskiej kuchni regionalnej, które zdobywa coraz większą popularność. Ikarek jest orzeźwiającym zestawem składników, które doskonale komponują się ze sobą, tworząc jedyny w swoim rodzaju smak. Choć receptura może wydawać się prosta, to mieszanka różnych składników daje niezwykłe efekty. Ten przepis będzie doskonałym dodatkiem do twojej kulinarnych umiejętności i pozwoli Ci odkrywać zupełnie nowe smaki. Podejmij wyzwanie i spróbuj przygotować ten wyjątkowy, regionalny przysmak!

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    • 4 jajka
    • 6 łyżek cukru kryształu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
    • 20 dkg. margaryny
    • 1 szkl. cukru kryształu
    • 4 łyżki wody
    • 3 łyżki kakao
    • 1,5 szkl. mąki
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
    • 3 białka
    • 15 dkg. cukru kryształu
    • 15 dkg. kokosu
  • Krem:
    • 1/2 l. mleka
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • cukier waniliowy
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 żółtka
    • margaryna
    • sok z cytryny
    • 3 batony „IKAR”

Ikarek – jak zrobić?

  1. Ciasto biszkoptowe:
    Utrzec tak jak zwykły biszkopt i upiec.
    Ciasto ciemne:
    Kakao, cukier, margarynę, wodę zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę, proszek.
    Na końcu dodać pianę z biłek.
    Ciasto kokosowe:
    Białka ubić, dodać cukier, a na końcu kokos.
    Wykładać na blaszkę kupkami na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe.
    Upiec i przekroić na 2 części.
  2. Krem:
    Mleko, cukry zagotowć, żółtka roztrzepać z mąką, oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone na małym ogniu i ostudzone batony.
  3. Przełożyć placki:
    Ciasto ciemne z kokosem – masa czekoladowa – biszkopt – masa cytrynowa – ciasto ciemne z kokosem.

Ikarek – dodatkowe informacje

Mozna zmienic mase budyniowa i do białek i kokosu dodac barwnik zeby był inny kolor


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Ikar
Następny przepis: Lukier do ciast i pierniczków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode