Idealne ciasto na pizzę
Czy szukałeś idealnego przepisu na ciasto na pizzę? Zajadam.pl, prowadzony przez Beatę Śniechowską, jest jednym z najlepszych miejsc, zapewniających autentyczne i sprawdzone przepisy. Jej „Idealne ciasto na pizzę” to prawdziwy hit. Jest niezwykle delikatne, a jednocześnie oferuje idealną chrupkość, którą wszyscy uwielbiamy w pizzy. To ciasto na pizzę pochłania składniki dodatków w taki sposób, że smaki są intensywne i wyraziste. Jeśli chcesz zrobić własną pizzę w domu, która przebije nawet te z Twojej ulubionej pizzerii, ten przepis jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g drożdży (w kostce)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15g soli
- 280 ml ciepłej wody (nie może być wrzątek)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Idealne ciasto na pizzę – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Drożdże wkładamy do szklanej miseczki, do tego cukier i łyżka mąki. Całość zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut. -
2.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, 4 łyżki oliwy z oliwek i rozczyn z drożdżami. -
3.
Całość energicznie wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze elastyczności. Odkładamy do miski, polewając łyżką oliwy dokładnie ją rozprowadzając. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. -
4.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy przez kilka minut i dzielimy na dwie kulki. Wyjdą z niego dwie cienkie pizze po około 35cm każda. -
5.
Ciasto będzie na tyle elastyczne, aby dało się je rozciągnąć w rękach i nie używać do tego wałka(można je delikatnie podsypać mąką). -
6.
Przygotowane spody pokrywamy sosem pomidorowym( dodatkowo kartonik przecieru, dwie łyżki oliwy, dwie łyżki bazylii lub oregano) i wykładamy ulubione dodatki. Na mojej pizzy znalazła się mozzarella, suszona kiełbaska, kukurydza a po upieczeniu świeże pomidory i liście bazylii. -
7.
Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut, kontrolując wypieczenie ciasta.
Słowa kluczowe: beata śniechowska przepisy, zajadam.pl pizza, przepis na pizze zajadam, zajadam pl pizza, idealne ciasto na pizze
Porady – dodatkowe informacje
Moja pizza ze względu na małą blaszkę miała bardzo puszyste ranty, jednak ciasto w środku było cienkie i chrupiące. Polecam je bardziej rozciągnąć i cieszyć się idealną i pyszną pizzą we włoskim stylu i zajadać z oliwą z oliwek lub ulubionym sosem.
Inspiracja przepisem Beaty Śniechowskiej.