Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę

Czy szukałeś idealnego przepisu na ciasto na pizzę? Zajadam.pl, prowadzony przez Beatę Śniechowską, jest jednym z najlepszych miejsc, zapewniających autentyczne i sprawdzone przepisy. Jej „Idealne ciasto na pizzę” to prawdziwy hit. Jest niezwykle delikatne, a jednocześnie oferuje idealną chrupkość, którą wszyscy uwielbiamy w pizzy. To ciasto na pizzę pochłania składniki dodatków w taki sposób, że smaki są intensywne i wyraziste. Jeśli chcesz zrobić własną pizzę w domu, która przebije nawet te z Twojej ulubionej pizzerii, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży (w kostce)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15g soli
  • 280 ml ciepłej wody (nie może być wrzątek)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Idealne ciasto na pizzę – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Drożdże wkładamy do szklanej miseczki, do tego cukier i łyżka mąki. Całość zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut.
  2. 2.
    Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, 4 łyżki oliwy z oliwek i rozczyn z drożdżami.
  3. 3.
    Całość energicznie wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze elastyczności. Odkładamy do miski, polewając łyżką oliwy dokładnie ją rozprowadzając. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  4. 4.
    Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy przez kilka minut i dzielimy na dwie kulki. Wyjdą z niego dwie cienkie pizze po około 35cm każda.
  5. 5.
    Ciasto będzie na tyle elastyczne, aby dało się je rozciągnąć w rękach i nie używać do tego wałka(można je delikatnie podsypać mąką).
  6. 6.
    Przygotowane spody pokrywamy sosem pomidorowym( dodatkowo kartonik przecieru, dwie łyżki oliwy, dwie łyżki bazylii lub oregano) i wykładamy ulubione dodatki. Na mojej pizzy znalazła się mozzarella, suszona kiełbaska, kukurydza a po upieczeniu świeże pomidory i liście bazylii.
  7. 7.
    Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut, kontrolując wypieczenie ciasta.

Słowa kluczowe: beata śniechowska przepisy, zajadam.pl pizza, przepis na pizze zajadam, zajadam pl pizza, idealne ciasto na pizze

Porady – dodatkowe informacje

Moja pizza ze względu na małą blaszkę miała bardzo puszyste ranty, jednak ciasto w środku było cienkie i chrupiące. Polecam je bardziej rozciągnąć i cieszyć się idealną i pyszną pizzą we włoskim stylu i zajadać z oliwą z oliwek lub ulubionym sosem.

Inspiracja przepisem Beaty Śniechowskiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealna pizza
Następny przepis: Idealne Korpusy Babeczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode