Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 🥰
Jeżeli beza pavlova to dla Ciebie szczyt kulinarnego marzenia, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ten międzynarodowy deser, który zyskał popularność dzięki swej delikatności i subtelnej słodyczy, łączy w sobie chrupiącą na zewnątrz bezę z miękką, piankową środkową częścią. Nasza „idealna beza pavlova” zyskuje dodatkowy poziom złożoności dzięki dodatkowi kremu limonkowego, który wprowadza do niej element kwasowości. Połyskujące na wierzchu owoce dodają notkę soczystości i świeżości. Idealna do podania na specjalną okazję, a także kiedy masz ochotę zafundować sobie małe, słodkie coś. Spróbuj tej wersji idealnej bezy pavlova, na pewno Ci zasmakuje!
admin
Składniki:
- Beza pavlova
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru drobnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Krem limonkowy
- Sok z 3 limonek i skórką otartą z 2
- 2 jajka
- 40 g masła
- 60 g cukru
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 30/36%
Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 🥰 – jak zrobić?
-
1.
Beza pavlova
Białka lekko podbij i poddawaj pomału cukier
Ubijaj przez ok. 15-20min
Beze uformuj na kształt koła
Nagrzej piekarnik do 150°C, w momencie wkładania zmniejsza od razu do 100°C piecz przez ok 2godz30 min po tym czasie pozostaw będę w piekarnik i na ok 6godz lub całą noc -
2.
Krem
Do garnka wrzuć cukier, sok z limonek i skórkę oraz jajka
Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając
Gdy curd zgęstnieje zdejmij z ognia i dodaj masło
Wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego chłodzenia
Ubij śmietankę wraz z mascarpone na gęstą masę, a następnie dodaj curd
Krem wyłóż ma bezę i udekoruj owocami
xxxx – dodatkowe informacje
Beza na środku zawsze się zapada, więc nie martwcie się, ona taka ma być.