Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 🥰

Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 🥰

Jeżeli beza pavlova to dla Ciebie szczyt kulinarnego marzenia, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ten międzynarodowy deser, który zyskał popularność dzięki swej delikatności i subtelnej słodyczy, łączy w sobie chrupiącą na zewnątrz bezę z miękką, piankową środkową częścią. Nasza „idealna beza pavlova” zyskuje dodatkowy poziom złożoności dzięki dodatkowi kremu limonkowego, który wprowadza do niej element kwasowości. Połyskujące na wierzchu owoce dodają notkę soczystości i świeżości. Idealna do podania na specjalną okazję, a także kiedy masz ochotę zafundować sobie małe, słodkie coś. Spróbuj tej wersji idealnej bezy pavlova, na pewno Ci zasmakuje!

Składniki:

  • Beza pavlova
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Krem limonkowy
  • Sok z 3 limonek i skórką otartą z 2
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 60 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30/36%

Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 🥰 – jak zrobić?

  1. 1.

    Beza pavlova
    Białka lekko podbij i poddawaj pomału cukier
    Ubijaj przez ok. 15-20min
    Beze uformuj na kształt koła
    Nagrzej piekarnik do 150°C, w momencie wkładania zmniejsza od razu do 100°C piecz przez ok 2godz30 min po tym czasie pozostaw będę w piekarnik i na ok 6godz lub całą noc

  2. 2.

    Krem
    Do garnka wrzuć cukier, sok z limonek i skórkę oraz jajka
    Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając
    Gdy curd zgęstnieje zdejmij z ognia i dodaj masło
    Wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego chłodzenia
    Ubij śmietankę wraz z mascarpone na gęstą masę, a następnie dodaj curd
    Krem wyłóż ma bezę i udekoruj owocami

xxxx – dodatkowe informacje

Beza na środku zawsze się zapada, więc nie martwcie się, ona taka ma być.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealna pizza
Następny przepis: Idealne Korpusy Babeczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode