Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 馃グ
Je偶eli beza pavlova to dla Ciebie szczyt kulinarnego marzenia, ten przepis jest w艂a艣nie dla Ciebie. Ten mi臋dzynarodowy deser, kt贸ry zyska艂 popularno艣膰 dzi臋ki swej delikatno艣ci i subtelnej s艂odyczy, 艂膮czy w sobie chrupi膮c膮 na zewn膮trz bez臋 z mi臋kk膮, piankow膮 艣rodkow膮 cz臋艣ci膮. Nasza „idealna beza pavlova” zyskuje dodatkowy poziom z艂o偶ono艣ci dzi臋ki dodatkowi kremu limonkowego, kt贸ry wprowadza do niej element kwasowo艣ci. Po艂yskuj膮ce na wierzchu owoce dodaj膮 notk臋 soczysto艣ci i 艣wie偶o艣ci. Idealna do podania na specjaln膮 okazj臋, a tak偶e kiedy masz ochot臋 zafundowa膰 sobie ma艂e, s艂odkie co艣. Spr贸buj tej wersji idealnej bezy pavlova, na pewno Ci zasmakuje!
Piotr Zieli艅ski
Sk艂adniki:
- Beza pavlova
- 6 bia艂ek w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru drobnego
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
- Krem limonkowy
- Sok z 3 limonek i sk贸rk膮 otart膮 z 2
- 2 jajka
- 40 g mas艂a
- 60 g cukru
- 250 g mascarpone
- 300 ml 艣mietanki 30/36%
Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 馃グ – jak zrobi膰?
-
1.
Beza pavlova
Bia艂ka lekko podbij i poddawaj poma艂u cukier
Ubijaj przez ok. 15-20min
Beze uformuj na kszta艂t ko艂a
Nagrzej piekarnik do 150掳C, w momencie wk艂adania zmniejsza od razu do 100掳C piecz przez ok 2godz30 min po tym czasie pozostaw b臋d臋 w piekarnik i na ok 6godz lub ca艂膮 noc -
2.
Krem
Do garnka wrzu膰 cukier, sok z limonek i sk贸rk臋 oraz jajka
Wymieszaj i podgrzewaj na ma艂ym ogniu ca艂y czas mieszaj膮c
Gdy curd zg臋stnieje zdejmij z ognia i dodaj mas艂o
Wymieszaj i wstaw do lod贸wki do ca艂kowitego ch艂odzenia
Ubij 艣mietank臋 wraz z mascarpone na g臋st膮 mas臋, a nast臋pnie dodaj curd
Krem wy艂贸偶 ma bez臋 i udekoruj owocami
xxxx – dodatkowe informacje
Beza na 艣rodku zawsze si臋 zapada, wi臋c nie martwcie si臋, ona taka ma by膰.