Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 馃グ

Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 馃グ

Je偶eli beza pavlova to dla Ciebie szczyt kulinarnego marzenia, ten przepis jest w艂a艣nie dla Ciebie. Ten mi臋dzynarodowy deser, kt贸ry zyska艂 popularno艣膰 dzi臋ki swej delikatno艣ci i subtelnej s艂odyczy, 艂膮czy w sobie chrupi膮c膮 na zewn膮trz bez臋 z mi臋kk膮, piankow膮 艣rodkow膮 cz臋艣ci膮. Nasza „idealna beza pavlova” zyskuje dodatkowy poziom z艂o偶ono艣ci dzi臋ki dodatkowi kremu limonkowego, kt贸ry wprowadza do niej element kwasowo艣ci. Po艂yskuj膮ce na wierzchu owoce dodaj膮 notk臋 soczysto艣ci i 艣wie偶o艣ci. Idealna do podania na specjaln膮 okazj臋, a tak偶e kiedy masz ochot臋 zafundowa膰 sobie ma艂e, s艂odkie co艣. Spr贸buj tej wersji idealnej bezy pavlova, na pewno Ci zasmakuje!

Sk艂adniki:

  • Beza pavlova
  • 6 bia艂ek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
  • Krem limonkowy
  • Sok z 3 limonek i sk贸rk膮 otart膮 z 2
  • 2 jajka
  • 40 g mas艂a
  • 60 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml 艣mietanki 30/36%

Idealna beza pavlova z kremem limonkowym i owocami 馃グ – jak zrobi膰?

  1. 1.

    Beza pavlova
    Bia艂ka lekko podbij i poddawaj poma艂u cukier
    Ubijaj przez ok. 15-20min
    Beze uformuj na kszta艂t ko艂a
    Nagrzej piekarnik do 150掳C, w momencie wk艂adania zmniejsza od razu do 100掳C piecz przez ok 2godz30 min po tym czasie pozostaw b臋d臋 w piekarnik i na ok 6godz lub ca艂膮 noc

  2. 2.

    Krem
    Do garnka wrzu膰 cukier, sok z limonek i sk贸rk臋 oraz jajka
    Wymieszaj i podgrzewaj na ma艂ym ogniu ca艂y czas mieszaj膮c
    Gdy curd zg臋stnieje zdejmij z ognia i dodaj mas艂o
    Wymieszaj i wstaw do lod贸wki do ca艂kowitego ch艂odzenia
    Ubij 艣mietank臋 wraz z mascarpone na g臋st膮 mas臋, a nast臋pnie dodaj curd
    Krem wy艂贸偶 ma bez臋 i udekoruj owocami

xxxx – dodatkowe informacje

Beza na 艣rodku zawsze si臋 zapada, wi臋c nie martwcie si臋, ona taka ma by膰.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealna pizza
Nast臋pny przepis: Idealne Korpusy Babeczek

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Close Cookmode