Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus, pyszna pasta z ciecierzycy, jest nieodłącznym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Dzięki naszemu przepisowi, jego tradycyjne wydanie zyskuje odrobinę włoskiej nuty – suszone pomidory dodają hummusowi unikalnego smaku, podkręcającyruszt swoim intensywnym aromatem. Jest to doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno na codzienny lunch, jak i na spotkanie ze znajomymi. Bez problemu można go przechować w lodówce i serwować na ciepło lub na zimno. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek, pełna białka i błonnika. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na hummus z suszonymi pomidorami!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki wody z ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • świeża kolendra lub pietruszka

Hummus z suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę, czosnek i pastę tahini należy zmiksować w blenderze na gładką pastę. Po zmiksowaniu dodać wodę z ciecierzycy, olej z pomidorów, sok z cytryny oraz sól i nadal blendować.
  2. Pod koniec wrzucić suszone pomidory i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Wykładać do miseczki i posypać suszoną papryką oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.

Humus z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Można podawać z chlebkami pita lub świeżymi warzywami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hummus z oliwkami
Następny przepis: Idealna polewa na ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode