Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus, pyszna pasta z ciecierzycy, jest nieodłącznym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Dzięki naszemu przepisowi, jego tradycyjne wydanie zyskuje odrobinę włoskiej nuty – suszone pomidory dodają hummusowi unikalnego smaku, podkręcającyruszt swoim intensywnym aromatem. Jest to doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno na codzienny lunch, jak i na spotkanie ze znajomymi. Bez problemu można go przechować w lodówce i serwować na ciepło lub na zimno. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek, pełna białka i błonnika. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na hummus z suszonymi pomidorami!
admin
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki wody z ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- świeża kolendra lub pietruszka
Hummus z suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Ciecierzycę, czosnek i pastę tahini należy zmiksować w blenderze na gładką pastę. Po zmiksowaniu dodać wodę z ciecierzycy, olej z pomidorów, sok z cytryny oraz sól i nadal blendować.
- Pod koniec wrzucić suszone pomidory i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wykładać do miseczki i posypać suszoną papryką oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.
Humus z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Można podawać z chlebkami pita lub świeżymi warzywami.