Hot Dogi w cieście
Hot Dogi w cieście to wyjątkowy przepis, który pozwoli ci odkryć tę klasyczną przekąskę na nowo. Smakowite parówki owiniete w puszyste ciasto drożdże to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na domową imprezę, piknik czy zwykłe rodzinne spotkanie. Podsmażone na złoty kolor, hot dogi nabierają wyjątkowo kruchej powłoki, która zarówno doskonale komponuje się z miękkim wnętrzem parówki, jak i stanowi świetny, sycący dodatek. Hot Dogi w cieście, choć proste w przygotowaniu, to gratka dla fanów amerykańskiej kuchni. Jest to przepis, który potrafi zaskoczyć i sprawić, że hot dogi już nigdy nie będą smakować tak samo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 10 parówek
- 1/2 kostki margaryny
- 2 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- keczup
- 10 plasterków żółtego sera
Hot dogi w cieście – jak zrobić?
- P odgrzać 1/4 szkl. mleka, dodać drożdże, cukier, odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu delikatnie dodać mąkę, margarynę, jajko i dobrze wyrobić aby ciasto było gładkie w dotyku. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm (nie może być grubsze bo w piekarniku jeszcze wyrośnie), następnie pokroić je w kwadraty 15x15cm. Każdy z kawałków polać keczupem w nie za dużej ilości, położyć serek i parówkę. Zwinąć. Można ponacinać ciasto aby ładniej wyglądało po upieczeniu. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
Hot Dogi w cieście – dodatkowe informacje
Zamiast keczupu moim zdaniem lepiej użyć koncentratu pomidorowego 🙂