Hiszpańskie ciasto z gotownych pomarańczy
Hiszpańskie ciasto z gotowych pomarańczy to kuszący, słodki deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Idealnie pasuje na zakończenie letniego obiadu, ale sprawdzi się także jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Co ważne, przygotowanie tego ciasta nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i można je zrobić z prostych, dostępnych składników. Kluczem do jego smaku są pomarańcze, które nadają ciastu niepowtarzalnej aromatyczności. To ciasto z całych pomarańczy to doskonała alternatywa dla cięższych, czekoladowych deserów. Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję cytrusowych smaków, która przeniesie Was prosto do słonecznej Hiszpanii.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 średnie pomarańcze (mocno dojrzałe)
- 200g mielonych migdałów
- 2 płaskie łyżki mąki
- 4 jajka
- 150g cukru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
- 100g mlecznej czekolady
- łyżka miękkiego masła
- 3-4 łyżki mleka
Hiszpańskie ciasto z gotownych pomarańczy – jak zrobić?
- Całe pomarańcze gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Od czasu do czasu odwracając je. Ugotowane owoce odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok.7min. Do masy jajecznej dodajemy puree z pomarańczy i mieszamy.
- Migdały łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach.
- Ciasto przelewamy do tortownicy (najlepiej o średnicy 22cm). Pieczemy w 175 stopniach przez godzinę.
- Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło oraz mleko. Mieszamy do chwili powstania gładkiej masy.
- Dekorujemy ciasto.
Hiszpańskie ciasto z gotownych pomarańczy – dodatkowe informacje
Najlepsze pomarańcze do tego ciasta to te o cienkiej skórce. Najlepiej jest ugotować je dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo
Następny przepis: Hiszpańskie cojones