Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

Czy kiedykolwiek marzyliście o smacznym, pożywnym posiłku, który przeniesie was na słoneczne wybrzeża Hiszpanii? Nasza hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo to odpowiedź na wasze kulinarne marzenia. Ta pikantna zupa, pełna soczystych krewetek i pikantnej chorizo, jest prawdziwym hiszpańskim przysmakiem, który zapewni wam prawdziwe doznanie smaku. Składniki są proste, a smaki kompleksowe, tworząc danie, które jest zarówno smaczne, jak i satysfakcjonujące. Przygotujcie się na smakowy podróż do słonecznej Hiszpanii bez opuszczania swojej kuchni.

Składniki:

  • 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk)
  • 1l bulionu warzywnego
  • biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 duże pomidory
  • duża czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek różowego wina
  • 100g chorizo (w kawałku)
  • sól, czarny pieprz, szafran
  • natka pietruszki
  • cytryna

Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo – jak zrobić?

  1. Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody.
  2. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki.

Hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo – dodatkowe informacje

Krewetek nie gotujmy zbyt długo, staną się gumowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hiszpańska sałatka z sosem serowym
Następny przepis: Hiszpański krem z pieczonej papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode