Hiszpański krem z pieczonej papryki

Hiszpański krem z pieczonej papryki

Hiszpański krem z pieczonej papryki to potrawa, która zdobywa coraz większą popularność na świecie. Ten smakowity przepis łączy najlepsze z hiszpańskiej kuchni, a pikantny, słodki smak papryki stworzy niesamowite wrażenia kulinarne. Zupa z papryki, czy to w postaci kremu, czy też z pieczonej papryki, to doskonały sposób, aby odkryć nowe smaki i zaskoczyć gości. Delikatna, aksamitna konsystencja kremu z papryki zapewni rozgrzewające i satysfakcjonujące doznania, idealne na chłodniejsze dni. Czekaj na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • – Bulion warzywny lub drobiowy
  • – 6 papryk (3 czerwone i 3 żółte)
  • – 4 średnie pomidory bez skórki / 200ml passaty pomidorowej
  • – 1 papryczka chilli
  • – oliwa z oliwek
  • – 2 cebule
  • – 4 ząbki czosnku
  • – chorizo
  • – świeża bazylia
  • – olej do smażenia
  • – ser manchego
  • – bagietka
  • – sól/pieprz

Hiszpański krem z pieczonej papryki – jak zrobić?

  1. Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasiennie. Lekko doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni celcjusza z termoobiegiem i pieczemy papryki na blaszce dopóki skórka będzie prawie „spalona” (ok. 30 minut). Papryki wyciągamy i przykrywamy papierem do pieczenia na parę minut. Obieramy papryki ze skórki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, czosnek i chilli. Następnie wrzucamy papryki, chwilę smażymy i dodajemy pomidory. Całość solimy/pieprzymy i zalewamy bulionem (tak, aby przykryć warzywa). Zupę gotujemy parę minut i blendujemy na krem oraz ponownie doprawiamy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dolać bulionu.
  2. Pesto z bazylii: blendujemy świeżą bazylię z oliwą, solą, pieprzem.
  3. Na suchej patelni prażymy plasterki chorizo. Następnie na tłuszczu po chorizo robimy grzanki z bagietki.
  4. Zupę przelewamy do miseczki, posypujemy startym serem Manchego, robimy zygzaki z pesto, kładziemy chorizo i grzanki. Smacznego!

Hiszpański krem z pieczonych papryk – dodatkowe informacje

Przykrycie upieczonych papryk spowoduje ich zaparowanie, dzięki czemu łatwiej ściągnąć z nich skórkę.

Jeśli zupa jest za kwaśna, można ją posłodzić.

Różna ilość rodzajów papryk wpływa na kolor zupy! :p


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo
Następny przepis: Hiszpańskie cojones

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode