Hiszpańska paella z krewetkami
Zapraszamy do odkrywania smaków iberyjskiej kuchni poprzez eksperymentowanie z naszym przepisem na hiszpańską paellę z krewetkami. Ten popularny hiszpański specjał, kombinuje świeże składniki, aromatyczne przyprawy i kuszące owoce morza, dając rezultat w postaci rozpływającego się w ustach dania. Zainspirowany tradycyjnymi przepisami z regionu Walencji, nasz przepis gwarantuje prawdziwą paella fiestę. Jest to danie idealne do ukazania piękna i różnorodności kuchni hiszpańskiej – bogate w smaku i barwę, a jednocześnie nasycone nutą morskiego akcentu. Przygotować je może każdy, kto chce poczuć na języku aromat prawdziwej Hiszpanii.
admin
Składniki:
- 25 dag mrożonych krewetek
- 1,5 szklanki ryżu
- 4 ząbki czosnku
- duży pomidor
- papryka chili
- ok. 1 szklanki ugotowanej i pokrojonej fasolki szparagowej
- oliwa
- przyprawy: ostra i słodka mielona papryka, szafran, kurkuma, sól, pieprz, curry
Hiszpańska paella z krewetkami – jak zrobić?
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Chili myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę i podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanej oliwie.
- Krewetki rozmrażamy i dodajemy do papryki i czosnku. Chwilę smażymy. Pomidora sparzamy, usuwamy skórkę. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do krewetek. Mieszamy i chwilę dusimy.
- Do paelli wkładamy fasolkę szparagową. Wlewamy ok. 1,5 szklanki wody i wsypujemy ryż. Doprawiamy.
- Paellę gotujemy, aż ryż będzie miękki, a woda wyparuje (ok. 20 minut). W razie potrzeby podlewamy wodą.
Porady – dodatkowe informacje
Osoby, które nie przepadają za krewetkami, mogą je zastąpić filetem z kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Herbatnikowiec-ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Hiram skandynawski