Hiszpańska paella z krewetkami

Hiszpańska paella z krewetkami

Zapraszamy do odkrywania smaków iberyjskiej kuchni poprzez eksperymentowanie z naszym przepisem na hiszpańską paellę z krewetkami. Ten popularny hiszpański specjał, kombinuje świeże składniki, aromatyczne przyprawy i kuszące owoce morza, dając rezultat w postaci rozpływającego się w ustach dania. Zainspirowany tradycyjnymi przepisami z regionu Walencji, nasz przepis gwarantuje prawdziwą paella fiestę. Jest to danie idealne do ukazania piękna i różnorodności kuchni hiszpańskiej – bogate w smaku i barwę, a jednocześnie nasycone nutą morskiego akcentu. Przygotować je może każdy, kto chce poczuć na języku aromat prawdziwej Hiszpanii.

Składniki:

  • 25 dag mrożonych krewetek
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pomidor
  • papryka chili
  • ok. 1 szklanki ugotowanej i pokrojonej fasolki szparagowej
  • oliwa
  • przyprawy: ostra i słodka mielona papryka, szafran, kurkuma, sól, pieprz, curry

Hiszpańska paella z krewetkami – jak zrobić?

  1. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Chili myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę i podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanej oliwie.
  2. Krewetki rozmrażamy i dodajemy do papryki i czosnku. Chwilę smażymy. Pomidora sparzamy, usuwamy skórkę. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do krewetek. Mieszamy i chwilę dusimy.
  3. Do paelli wkładamy fasolkę szparagową. Wlewamy ok. 1,5 szklanki wody i wsypujemy ryż. Doprawiamy.
  4. Paellę gotujemy, aż ryż będzie miękki, a woda wyparuje (ok. 20 minut). W razie potrzeby podlewamy wodą.

Porady – dodatkowe informacje

Osoby, które nie przepadają za krewetkami, mogą je zastąpić filetem z kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Herbatnikowiec-ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Hiram skandynawski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode