Hiram skandynawski

Hiram skandynawski

Przepis na hiram skandynawski to niezwykle atrakcyjny sposób na przygotowanie ryby, której smak jest głęboki i wyrazisty. Doskonale wpasowuje się w filozofię zdrowego, ale jednocześnie sycącego posiłku, tak typowego dla kuchni skandynawskiej. Wykorzystanie naturalnych składników jak hiram, czyli łosoś atlantycki, umocni Twoje doznania kulinarne. Jego wyrazisty smak podkreśla bogactwo morskich skarbów. Nie bez powodu hiram jest jednym z najbardziej cenionych gatunków ryb. Przekonaj się o niezwykłym charakterze tego przepisu, który pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak Skandynawii w Twoim domu. Ciesz się ucztą pełną świeżości i niezrównanej jakości smaku!

Składniki:

  • rabarbar – 1 kg
  • cukier trzcinowy – 800 g
  • starty świeży imbir – 3 łyżki
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny – 2 łyżki

Hiram skandynawski – jak zrobić?

  1. Obrany, umyty i pokrojony rabarbar przekładam do rondla z nieprzywierającym dnem. Dodaję stary na drobnych oczkach tarki świeży imbir, otarta skórkę z dokładnie umytej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny i cukier trzcinowy.
  2. Całość mieszam i odstawiam pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia zagotowuję, a następnie smażę na wolnym ogniu bez pokrywy, mieszając od czasu do czasu. Smażę tak długo, aż uzyskam odpowiednio gęstą konsystencję. Gotową konfiturę przechowuję w lodówce lub przekładam do słoików i pasteryzuję.

Hiram skandynawski – dodatkowe informacje

*Hiram warto zrobić z czerwonej odmiany rabarbaru, będzie miał wtedy ładniejszy kolor.

*Ja swój hiram zmiksowałam blenderem, ale nie jest to konieczne.

*Źródło: „Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory” Jan Rogala.

*Przepis podaję z moimi zmianami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hiszpańska paella z krewetkami
Następny przepis: Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode