Hamburgery z grilla

Hamburgery z grilla

Każdy, kto kocha grillowanie, na pewno pokocha też ten przepis na hamburgery z grilla. To nie tylko klasyczna amerykańska potrawa, ale przede wszystkim smaczna i szybka opcja na obiad czy imprezę. Bez względu na to, czy jesteś wieloletnim fanem hamburgerów, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z grillowaniem, ten przepis na pewno spełni twoje oczekiwania. Dzięki niemu, przy minimalnym nakładzie pracy, przygotujesz pyszne hamburgery z soczystym mięsem i aromatycznymi dodatkami. Tak przyrządzone burgery mogą z łatwością konkurować z tymi z najlepszych restauracji.

Składniki:

  • 450 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Świeżo mielony pieprz
  • Łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 3 bułki do burgerów
  • 1 pomidor
  • Sałata
  • Ogórki konserwowe
  • Czerwona cebula
  • Ser cheddar

Hamburgery z grilla – jak zrobić?

  1. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, musztardą i jajkiem. Mieszamy dłonią i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy z niej cienkie burgery o średnicy bułki. Mięso chłodzimy około 30 minut w lodówce, by mięso było zwarte.
  2. Burgery grillujemy z każdej strony, łącznie około 20 minut – mięso nie może być surowe. Pod koniec grillowania dokładamy na ruszt także przekrojone bułki, by podpiekły się i były ciepłe.
  3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki – ser, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Ogórki kroimy w podłużne plastry, sałatę rwiemy na kawałki.
  4. Burgery z grilla możemy złożyć w dowolnych kombinacjach, najlepiej sprawdza się ułożenie sera na gorącym mięsie, dzięki czemu ser przyjemnie stopi się. Na spodzie bułki układamy sałatę, następnie plastry pomidora, cheddar i mięso. Przykrywamy plastrem sera, ogórkami i krążkami cebuli. Na wierzch układamy górną połowę bułki.

Hamburgery z grilla – dodatkowe informacje

Hamburgery z grilla warto wzbogacić też o sos – może to być domowy ketchup, majonez, przygotowany na bazie majonezu sos aioli z czosnkiem czy musztarda


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: HAMBURGERY' z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI
Następny przepis: Hawajskie naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode