HAMBURGERY' z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI

HAMBURGERY’ z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI

Te wegetariańskie hamburgery z ciecierzycy to prawdziwa rewelacja, zwłaszcza dla fanów zdrowego stylu życia. To idealny pomysł na obiad lub imprezowy posiłek, który zachwyci wszystkich gości. Sekretem ich smaku jest połączenie soczystej ciecierzycy z wyselekcjonowanymi przyprawami. W połączeniu z domowymi bułeczkami tworzą niesamowicie satysfakcjonujący i pełny smaku posiłek. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane! Na samą myśl o nich rośnie apetyt. Zaskocz swoich bliskich i zafunduj im prawdziwe kulinarne doznania już dziś. Bez względu na okazję, te hamburgery zawsze będą strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • na bułeczki:
    • 500 g mąki (najlepiej manitoba)
    • ok.300 ml letniego mleka
    • 25 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 50 g roztopionego masła
    • roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
    • sezam do posypania
  • na kotlety-„hamburgery”:
    • 500 g ciecierzycy z puszki (lub 200 g suszonej)
    • 1 ziemniak
    • 1 marchewka
    • ½ małej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • natka pietruszki
    • sól
    • oliwa z oliwek
    • mąka lub bułka tarta (opcjonalnie)
  • dodatkowo wg uznania:
    • sałata
    • rucola
    • pomidor
    • papryka
    • ser

’Hamburgery’ z ciecierzycy z domowymi bułeczkami – jak zrobić?

  1. PRZYGOTOWAĆ BUŁECZKI.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 – 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
  2. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
  3. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
    Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor.
  4. PRZYGOTOWAĆ KOTLETY:
    Do rozdrabniacza wrzucić odcedzoną ciecierzycę (jeśli używacie suszonej, należy moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości), ugotowaną wcześniej marchewkę, ziemniaka i sól. Całość zmiksować niezbyt drobno.
  5. Do ciecierzycy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać troszkę mąki lub bułki tartej jeśli mieszanka jest zbyt mokra. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
  6. Formować hamburgery. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć po 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
image-25xhua2

HAMBURGERY’ z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI – dodatkowe informacje

Hamburgery z ciecierzycy można piec w piekarniku. Na blaszy rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, ułożyć uformowane kotlety, a następnie skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie)
Następny przepis: Hamburgery z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode