HAMBURGERY’ z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI
Te wegetariańskie hamburgery z ciecierzycy to prawdziwa rewelacja, zwłaszcza dla fanów zdrowego stylu życia. To idealny pomysł na obiad lub imprezowy posiłek, który zachwyci wszystkich gości. Sekretem ich smaku jest połączenie soczystej ciecierzycy z wyselekcjonowanymi przyprawami. W połączeniu z domowymi bułeczkami tworzą niesamowicie satysfakcjonujący i pełny smaku posiłek. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane! Na samą myśl o nich rośnie apetyt. Zaskocz swoich bliskich i zafunduj im prawdziwe kulinarne doznania już dziś. Bez względu na okazję, te hamburgery zawsze będą strzałem w dziesiątkę!
admin
Składniki:
- na bułeczki:
- 500 g mąki (najlepiej manitoba)
- ok.300 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
- na kotlety-„hamburgery”:
- 500 g ciecierzycy z puszki (lub 200 g suszonej)
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól
- oliwa z oliwek
- mąka lub bułka tarta (opcjonalnie)
- dodatkowo wg uznania:
- sałata
- rucola
- pomidor
- papryka
- ser
- …
’Hamburgery’ z ciecierzycy z domowymi bułeczkami – jak zrobić?
-
PRZYGOTOWAĆ BUŁECZKI.
Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 – 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde. - Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
-
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor. -
PRZYGOTOWAĆ KOTLETY:
Do rozdrabniacza wrzucić odcedzoną ciecierzycę (jeśli używacie suszonej, należy moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości), ugotowaną wcześniej marchewkę, ziemniaka i sól. Całość zmiksować niezbyt drobno. - Do ciecierzycy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać troszkę mąki lub bułki tartej jeśli mieszanka jest zbyt mokra. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
- Formować hamburgery. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć po 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
HAMBURGERY’ z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI – dodatkowe informacje
Hamburgery z ciecierzycy można piec w piekarniku. Na blaszy rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, ułożyć uformowane kotlety, a następnie skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie)
Następny przepis: Hamburgery z grilla