Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie)
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej i pragniesz spróbować czegoś smakowitego, to nie możesz przepuścić tego przepisu na hamburgery z boczniakami. Są one świetną alternatywą dla tradycyjnych wołowych hamburgerów i zaskoczą Cię swoim wyjątkowym smakiem. Boczniaki stanowią doskonały substytut mięsa, są bogate w białko i zawierają mnóstwo zdrowych składników odżywczych. Przygotowane z odpowiednimi dodatkami, sprawią, że twoje wegetariańskie danie będzie pełne smaku. Przepis na hamburgery boczniakowe jest prosty i szybki do wykonania, zachwyci każdego kto go spróbuje. Idealne dla każdego wegetarianina, a także dla tych, którzy chcą zacząć swoją wegetariańską przygodę.
admin
Składniki:
- Przygotowanie boczniaków:
- 500 g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki Sosu Barbecue BBQ
- Na hamburgery:
- 1 opakowanie bułek hamburgerowych (ok. 6 sztuk)
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek ketchupu
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek zielony
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty
Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie) – jak zrobić?
- Czosnek drobno pokroić. Boczniaki pokroić wzdłuż lub rozdrobnić widelcem na kawałki przypominające paski.
- Rozdrobnione boczniaki wyłożyć na płaską blachę do pieczenia.
- Posypać czosnkiem, poprószyć solą i papryką wędzoną oraz papryką słodką i polać delikatnie oliwą z oliwek.
- Piec ok. 25 – 30 min. w 180 stopniach do momentu, aż się lekko zarumienią. Należy sprawdzać boczniaki, ponieważ łatwo je przypalić. W trakcie pieczenia należy od czasu do czasu wymieszać boczniaki, aby wszystkie były równomiernie upieczone i nie przywarły do blachy. Podczas pieczenia zmniejsza się objętość boczniaków. Piec do momentu aż na końcówki małych paseczków będą lekko przypieczone na brązowo.
- Po upieczeniu wyłożyć boczniaki do miski i dodać sos BBQ. Dokładnie wymieszać.
- Bułki na hamburgery (obie części) lekko podgrzać środkową częścią do dołu na posmarowanej olejem patelni. Jedną połowę bułki posmarować 1 łyżką majonezu, a drugą połowę posmarować 1 łyżką ketchupu. Na jedną połowę wyłożyć trochę pieczonych boczniaków. Następnie układać według uznania: pomidor, ogórek, sałata, papryka. Obie połowy bułki połączyć.
Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie) – dodatkowe informacje
Takie boczniaki można wykorzystać do wielu wegetariańskich dań, np: chilli con carne, wrapów / gyrosów, a nawet do pizzy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Hamantasze - ciasteczka na święto Purim
Następny przepis: HAMBURGERY' z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI