Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

Cieszący się popularnością na całym świecie halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami to niebanalna propozycja na rodzinny obiad czy elegancką kolację. To wykwintne danie, które łączy w sobie prostotę wykonania z bogactwem smaków. Jego głównym składnikiem jest delikatne mięso halibuta, pieczone w piekarniku do złotego koloru. Całość przykrywa aromatyczny, stopiony ser mozzarella, który nadaje danie niezapomnianego charakteru. Dodatek pieczarek podkreśla smak ryby i nadaje potrawie lekkości. To doskonały wybór dla miłośników ryb i wyrafinowanych smaków.

Składniki:

  • 300 g filetu z halibuta
  • ser Mozzarella
  • kilka drobnych pieczarek brązowych
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
  • kozie masło
  • świeży tymianek

Halibut pieczony w piekarniku z mozzarellą i pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotuj filet z halibuta i pokrój go na mniejsze kawałki. Oprósz je przyprawą do ryb, a następnie obtocz w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Smaż filety na kozim maśle przez 2 minuty z każdej strony.

  2. 2.

    Obierz pieczarki i usuń ich nóżki. Smaż je na maśle, aż odparuje woda i będą delikatnie przyrumienione.

  3. 3.

    Na podsmażone filety halibuta połóż plasterki mozzarelli, a następnie dodaj pieczarki. Włóż potrawę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg z górną grzałką). Na koniec posyp upieczone ryby świeżym tymiankiem. Smacznego!

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami – dodatkowe informacje

Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo – pieczarkowym oraz bukietem surówek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Halibut z pieca z kolorowym pieprzem
Następny przepis: Hamantasze - ciasteczka na święto Purim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode