Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami
Składniki:
- 300 g filetu z halibuta
- ser Mozzarella
- kilka drobnych pieczarek brązowych
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
- kozie masło
- świeży tymianek
Halibut pieczony w piekarniku z mozzarellą i pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Przygotuj filet z halibuta i pokrój go na mniejsze kawałki. Oprósz je przyprawą do ryb, a następnie obtocz w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Smaż filety na kozim maśle przez 2 minuty z każdej strony.
-
2.
Obierz pieczarki i usuń ich nóżki. Smaż je na maśle, aż odparuje woda i będą delikatnie przyrumienione.
-
3.
Na podsmażone filety halibuta połóż plasterki mozzarelli, a następnie dodaj pieczarki. Włóż potrawę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg z górną grzałką). Na koniec posyp upieczone ryby świeżym tymiankiem. Smacznego!
Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami – dodatkowe informacje
Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo – pieczarkowym oraz bukietem surówek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Halibut z pieca z kolorowym pieprzem
Następny przepis: Hamantasze - ciasteczka na święto Purim