Halibut pieczony na warzywach
Przygotowanie halibutu pieczonego na warzywach to wspaniały sposób na urozmaicenie domowego menu. Halibut, jest to pyszna i zdrowa ryba bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Warzywa dodają nie tylko koloru i bogatego smaku, ale także są źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Kompozycja tych składników sprawia, że danie jest lekkie, ale sycące. To idealna propozycja na obiad lub kolację, jeśli szukasz łatwego w przygotowaniu posiłku o wyśmienitym smaku, który jest jednocześnie zdrowy. Ten przepis na halibuta pieczonego z warzywami to doskonała propozycja dla miłośników kuchni rybnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na każdą porcję:
- 250 g halibuta, bez skóry i ości
- sól morska
- pieprz kolorowy
- 1-2 plastry cytryny
- łyżka masła
- warzywa:
- blanszowany topinambur, u mnie małe okrągłe korzenie – około 200 g
- ugotowany na parze karczoch pokrojony na kawałki
- kilka blanszowanych mini marchewek
- 2-3 mini kolby kukurydzy
- 2-3 mini słodkie papryki
- mała czerwona cebula
- kilka strączków groszku cukrowego
- gałązka pomidorków koktajlowych
- boczniak
- łyżka oleju rzepakowego
- sól morska
- pieprz kolorowy
- natka pietruszki do posypania
Halibut pieczony na warzywach – jak zrobić?
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy topinambur, kawałki karczocha, mini marchewki, kukurydzę, papryki, kawałki cebuli, groszek cukrowy i pokrojonego boczniaka. Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem w 220°C przez 10-15 minut. Naczynie odkrywamy na wierzchu układamy rybę oprószoną solą i pieprzem. Obok ryby układamy gałązkę z pomidorkami i plasterki cytryny. Na wierzchu układamy wiórki masła. Pieczemy bez przykrycia przez 10 minut. Ryba powinna być upieczona, ale dla pewności możemy sprawdzić widelcem, jeśli nie jest szklista w środku to znaczy, że jest upieczona. Całość posypujemy natką pietruszki.
Halibut pieczony na warzywach – dodatkowe informacje
Porada: Porcję warzyw i ryby proponuję przygotować w małych naczyniach żaroodpornych np. małych patelniach żeliwnych wtedy można na nich zaserwować przygotowany posiłek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe
Następny przepis: Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami