Halibut pieczony na warzywach

Halibut pieczony na warzywach

Przygotowanie halibutu pieczonego na warzywach to wspaniały sposób na urozmaicenie domowego menu. Halibut, jest to pyszna i zdrowa ryba bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Warzywa dodają nie tylko koloru i bogatego smaku, ale także są źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Kompozycja tych składników sprawia, że danie jest lekkie, ale sycące. To idealna propozycja na obiad lub kolację, jeśli szukasz łatwego w przygotowaniu posiłku o wyśmienitym smaku, który jest jednocześnie zdrowy. Ten przepis na halibuta pieczonego z warzywami to doskonała propozycja dla miłośników kuchni rybnej.

Składniki:

  • na każdą porcję:
  • 250 g halibuta, bez skóry i ości
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 1-2 plastry cytryny
  • łyżka masła
  • warzywa:
  • blanszowany topinambur, u mnie małe okrągłe korzenie – około 200 g
  • ugotowany na parze karczoch pokrojony na kawałki
  • kilka blanszowanych mini marchewek
  • 2-3 mini kolby kukurydzy
  • 2-3 mini słodkie papryki
  • mała czerwona cebula
  • kilka strączków groszku cukrowego
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • boczniak
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • natka pietruszki do posypania

Halibut pieczony na warzywach – jak zrobić?

  1. Do naczynia żaroodpornego przekładamy topinambur, kawałki karczocha, mini marchewki, kukurydzę, papryki, kawałki cebuli, groszek cukrowy i pokrojonego boczniaka. Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem w 220°C przez 10-15 minut. Naczynie odkrywamy na wierzchu układamy rybę oprószoną solą i pieprzem. Obok ryby układamy gałązkę z pomidorkami i plasterki cytryny. Na wierzchu układamy wiórki masła. Pieczemy bez przykrycia przez 10 minut. Ryba powinna być upieczona, ale dla pewności możemy sprawdzić widelcem, jeśli nie jest szklista w środku to znaczy, że jest upieczona. Całość posypujemy natką pietruszki.

Halibut pieczony na warzywach – dodatkowe informacje

Porada: Porcję warzyw i ryby proponuję przygotować w małych naczyniach żaroodpornych np. małych patelniach żeliwnych wtedy można na nich zaserwować przygotowany posiłek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe
Następny przepis: Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode