Gwiazda z nutellą

Gwiazda z nutellą

Zaskocz swoich bliskich niezwykłym deserem, jakim jest gwiazda z nutellą. To słodkie ciasto drożdżowe, przypominające swym kształtem rozświetloną gwiazdę, zachwyci każdego, kto spróbuje jego wspaniałego smaku. Wnętrze pełne jest kremu czekoladowego Nutella, który dodatkowo podkreśla wyjątkowość i oryginalność tego przepisu. Idealny do podania na święta, imprezy lub na weekendowy deser. Niezależnie od okazji, ciasto gwiazda z Nutellą zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Subtelne połączenie drożdżowego ciasta z kremem nutellowym nada wyjątkowej magii każdemu spotkaniu. Ta drożdżowa gwiazda z Nutellą to propozycja dla tych, którzy lubią oryginalne i kreatywne wypieki.

Składniki:

  • 450g mąki
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • 30g roztopionego masła
  • 180ml zimnego mleka
  • 2 jajka
  • 350g nutelli

Gwiazda z nutellą – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1. Mąkę, cukier, drożdże, sól, masło, mleko i 2 żółtka umieścić w dużej misce. Dobrze zagnieść, aż masa będzie jednolita. Odstawić na 2 godz. aż masa się powiększy.
  2. Po wyrośnięciu podzielić masę na 4 części.
  3. Każdą część rozwałkować na wielkość talerza stołowego.
  4. Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić nutellę.
  5. Na środku ciasta umieścić szklankę górą do dołu.
  6. Okolice szklanki podzielić na 8 pasków.
  7. Brać po 2 paski i obkręcać je dwa razy na zewnątrzną stronę.
  8. Łączyć czubkami ze sobą kolejne paski.
  9. Całą powierzchnię ciasta posmarować białkiem.
  10. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 min.

Słowa kluczowe: ciasto gwiazda z nutellą, drożdżowa gwiazda z nutellą

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli nie odpowiada nam nutella, możemy zamienić ją np. na jakiś dżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gumi-misie na plaży
Następny przepis: Gyros ze schabu z sosem tzatziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode