Gwiazda z nutellą
Zaskocz swoich bliskich niezwykłym deserem, jakim jest gwiazda z nutellą. To słodkie ciasto drożdżowe, przypominające swym kształtem rozświetloną gwiazdę, zachwyci każdego, kto spróbuje jego wspaniałego smaku. Wnętrze pełne jest kremu czekoladowego Nutella, który dodatkowo podkreśla wyjątkowość i oryginalność tego przepisu. Idealny do podania na święta, imprezy lub na weekendowy deser. Niezależnie od okazji, ciasto gwiazda z Nutellą zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Subtelne połączenie drożdżowego ciasta z kremem nutellowym nada wyjątkowej magii każdemu spotkaniu. Ta drożdżowa gwiazda z Nutellą to propozycja dla tych, którzy lubią oryginalne i kreatywne wypieki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 450g mąki
- 70g cukru
- 2 łyżeczki drożdży instant
- szczypta soli
- 30g roztopionego masła
- 180ml zimnego mleka
- 2 jajka
- 350g nutelli
Gwiazda z nutellą – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- 1. Mąkę, cukier, drożdże, sól, masło, mleko i 2 żółtka umieścić w dużej misce. Dobrze zagnieść, aż masa będzie jednolita. Odstawić na 2 godz. aż masa się powiększy.
- Po wyrośnięciu podzielić masę na 4 części.
- Każdą część rozwałkować na wielkość talerza stołowego.
- Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić nutellę.
- Na środku ciasta umieścić szklankę górą do dołu.
- Okolice szklanki podzielić na 8 pasków.
- Brać po 2 paski i obkręcać je dwa razy na zewnątrzną stronę.
- Łączyć czubkami ze sobą kolejne paski.
- Całą powierzchnię ciasta posmarować białkiem.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 min.
Słowa kluczowe: ciasto gwiazda z nutellą, drożdżowa gwiazda z nutellą
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli nie odpowiada nam nutella, możemy zamienić ją np. na jakiś dżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gumi-misie na plaży
Następny przepis: Gyros ze schabu z sosem tzatziki