Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami

Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami

Ten przepis na gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami to perfekcyjne danie dla miłośników egzotycznych smaków. Ten solidny, satysfakcjonujący gulasz jest mocny w smaku, ale subtelny w swoim podaniu, łącząc w sobie trwałość żołądków indyczych z łagodnym smakiem pieczarek. Idealnie nadaje się na obiad w chłodne dni, ale dzięki swojej wszechstronności może być także świetnym wyborem na specjalne okazje. Spróbuj tego przepisu na żołądki indycze z pieczarkami, a na pewno doświadczysz gastronomicznej uczty, której nie zapomnisz szybko. Nie jest to typowe danie – to fascynująca podróż pośród smaków. Daj się zaskoczyć!

Składniki:

  • Ok. 1/2 kg żołądków z indyka (można użyć z kurczaka)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Żołądki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 50 min.
  2. Studzimy i kroimy w plasterki.
  3. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
  4. Dusimy pieczarki i cebulę na tłuszczu.
  5. Do pieczarek i cebuli dodajemy ugotowane żołądki i koncentrat.
  6. Podlewamy wodą (tyle aby lekko zakryła składniki), mieszamy i chwilę razem dusimy.
  7. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Jeśli gulasz jest za rzadki, możemy go zagęścić śmietaną z mąką.

Sposób przygotowania:

Żołądki indycze z pieczarkami – dodatkowe informacje

Możemy podawać gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Następny przepis: Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode