Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami
Ten przepis na gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami to perfekcyjne danie dla miłośników egzotycznych smaków. Ten solidny, satysfakcjonujący gulasz jest mocny w smaku, ale subtelny w swoim podaniu, łącząc w sobie trwałość żołądków indyczych z łagodnym smakiem pieczarek. Idealnie nadaje się na obiad w chłodne dni, ale dzięki swojej wszechstronności może być także świetnym wyborem na specjalne okazje. Spróbuj tego przepisu na żołądki indycze z pieczarkami, a na pewno doświadczysz gastronomicznej uczty, której nie zapomnisz szybko. Nie jest to typowe danie – to fascynująca podróż pośród smaków. Daj się zaskoczyć!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 1/2 kg żołądków z indyka (można użyć z kurczaka)
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami – jak zrobić?
- Żołądki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 50 min.
- Studzimy i kroimy w plasterki.
- Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
- Dusimy pieczarki i cebulę na tłuszczu.
- Do pieczarek i cebuli dodajemy ugotowane żołądki i koncentrat.
- Podlewamy wodą (tyle aby lekko zakryła składniki), mieszamy i chwilę razem dusimy.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli gulasz jest za rzadki, możemy go zagęścić śmietaną z mąką.
Sposób przygotowania:
Żołądki indycze z pieczarkami – dodatkowe informacje
Możemy podawać gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Następny przepis: Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa