Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to tradycyjny polski przepis, kolebka smaku i aromatu, w którym główną rolę odgrywają dobrze przyrządzone żołądki drobiowe. Osiągnięcie idealnej miękkości mięsa, zbalansowanie smaków i odpowiednie przyprawienie to sekrety udanej potrawy. Znakomite połączenie klasycznych warzyw takich jak marchewka, seler czy cebula, z aromatyczny Abies przysmakiem czosnku tworzą niepowtarzalną kompozycję, która każdego zachęci do siebie. Ta wersja gulaszu będzie doskonałym daniem dla każdego miłośnika kuchni tradycyjnej, a także doskonałym rozwiązaniem na rodzinny obiad czy uroczystą kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram żołądków drobiowych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 średnia pietruszka
- ¼ średniego selera
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami – jak zrobić?
- Wykonanie: mięso oczyścić, opłukać, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki.
- Olej rozgrzać, wrzucić cebulę, zrumienić, dodać żołądki, podsmażyć około 10 minut, zalać wrzącą wodą. Dodać czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, 3 ziarenka ziela, listek laurowy i dusić do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem dodać obrane pomidory, smażyć około 5 minut. Następnie dodać paprykę, wymieszać z gulaszem. Całość dusić jeszcze około 10 minut. Doprawić przyprawami do smaku, zagęścić mąką, zagotować.
Słowa kluczowe: gulasz z żołądków z warzywami
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami – dodatkowe informacje
Do gulaszu można dodać pół zielonej papryki i pół czerwonej papryki, gulasz będzie bardziej kolorowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z wołowiny i ziół
Następny przepis: Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami