Gulasz z wołowiny i ziół

Gulasz z wołowiny i ziół

Delikatnie duszony na wolnym ogniu, gulasz z wołowiny i ziół to doskonała kompozycja smaków, która niewątpliwie zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań. Wykorzystanie różnorodnych, aromatycznych ziół i przypraw dodaje gulaszowi wyrazistości i unikalnego charakteru. Dobrze dobrana mieszanka wołowego mięsa i zróżnicowanych dodatków tworzy połączenie na tyle wyjątkowe, że gulasz z wołowiny i ziół staje się nie tylko przysmakiem, ale także doskonałym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu. Przy jego przygotowaniu najważniejszą rolę odgrywają jakość składników i cierpliwość – wolne gotowanie pozwala składnikom dogłębnie się ze sobą połączyć, tworząc wyjątkowy efekt smakowy.

Składniki:

  • 0,7 kg mięsa wołowego (karkówka lub goleń)
  • 2 Cebule
  • Oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 Kostka rosołowa
  • 1 puszka Pomidorów z puszki (całe)
  • Zioła Prowansalskie
  • Pietruszka suszona lub drobno pokrojona Natka Pietruszki
  • Tymianek (najlepiej świeży)
  • Sól i Pieprz czarny
  • 150 -180 gr. Oliwek zielonych bez pestek

Gulasz z wołowiny i ziół – jak zrobić?

  1. 0,7 kg wołowiny pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie do zaróżowienia. Smażyć na głębokiej patelni.
    Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  2. Cebule pokroić w piórka i dodać gdy wołowina będzie różowa, delikatnie zmniejszać ogień. Dalej smażyć przez około 10 minut.
  3. Przygotuj z kostki rosołowej wywar (kostka plus 250 mil wrzątku), wymieszaj dokładnie i dodaj do patelni wraz z dwoma przekrojonymi ząbkami czosnku.
  4. Dodaj zioła prowansalskie, Pietruszkę (lub Natkę) i Tymianek. Ciągle Mieszając dodaj Pomidory z Puszki.
  5. Duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso stanie się miękkie. Staraj się by danie dusiło się delikatnie.
  6. Dodaj odcedzone oliwki i tak duś jeszcze przez 10 minut. Na sam koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Proponuję udekorować Tymiankiem lub Natką pietruszki.
    Smacznego!
Gulasz z wołowiny i ziół.

Gulasz z wołowiny i ziół – dodatkowe informacje

Ja zioła dodaję wraz z wywarem (zalewam kostkę rosołową i zioła – wrzątkiem). Proponuję podawać z bułkami, bagietkami lub rogalami. Jednak Danie nadaje się do ziemniaczków, ryżu oraz chlebka. Pozdrawiam i Smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z szynki z papryką
Następny przepis: Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode