Gulasz z serc indyczych

Gulasz z serc indyczych

Gulasz z serc indyczych to danie, które zaskoczy swoim bogatym smakiem i nietuzinkową kompozycją składników wszystkich miłośników kuchni z duszą. Wykorzystanie serc indyczych nadaje temu gulaszowi unikatowy charakter, jednocześnie wzbogacając go o korzystne dla zdrowia elementy. Pomysłowość tego przepisu otwiera nowe horyzonty w kulinarnym odkrywaniu drobiu, zachęcając do eksperymentów i poszukiwania nietypowych kombinacji smaków. Pomimo, iż jest to danie wymagające odrobinę czasu i zaangażowania, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi poniesiony trud. W końcu każdy gulasz smakuje lepiej, jeśli został przygotowany z miłością!

Składniki:

  • Serca indycze 0.5 kg
  • 2 cebule
  • Liść laurowy 3 szt
  • Kulki ziela angielskiego
  • Papryka słodka i ostra
  • Przyprawa uniwersalna

Gulasz z serc indyczych – jak zrobić?

  1. Płuczemy serca w całości, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zagotowujemy i parzymy 3-5 minut. Odcedzamy i studzimy.
  2. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (ja smażę na margarynie).
  3. Serca kroimy w mniejsze cząstki, wykrawamy żyłki, dorzucamy do cebuli. Podsmażamy na silnym ogniu, po czym zalewamy wodą i dusimy około 40 minut – w międzyczasie przyprawiamy do smaku.
  4. Wodę redukujemy do otrzymania pożądanej ilości i zaklepujemy 1 łyżką mąki rozrobionej z wodą.

Gulasz z serc indyczych – dodatkowe informacje

W naszym domu często taki gulasz jemy z fasolką szparagową ugotowaną z solą i cukrem oraz z ziemniaczkami. Całość posypuję zieleniną- koperkiem lub pietruszką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z podrobów
Następny przepis: Gulasz z serc wieprzowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode