Gulasz z sarnich serc

Gulasz z sarnich serc

Przygotowanie tradycyjnego dania, jakim jest gulasz, może przybrać zupełnie nowy wymiar dzięki wykorzystaniu nieco nietypowego składnika. Moment, kiedy na stół trafia gulasz z sarnich serc, zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. To propozycja dla prawdziwych miłośników dziczyzny, którzy cenią sobie intensywny i wyrazisty smak mięsa. Ciekawe połączenie aromatów i smaków sprawia, że to potrawa wydobywa z sarnich serc to, co w nich najlepsze. Zaskakujące, lecz niezwykle udane połączenie – gulasz, który zupełnie zmienia nasze dotychczasowe spojrzenie na to danie. Działanie na wyobraźnię jest tutaj gwarantowane!

Składniki:

  • 4 zamrożone serca z jelenia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały korzeń selera
  • 500 ml słoik pomidorów
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Gulasz z serc sarny – jak zrobić?

  1. Oczyszczone, pokrojone w kawałki warzywa posypujemy papryką ostrą i słodką, wrzucamy na głęboką patelnię i obsmażamy na maśle. Smażąc na ostrym ogniu dodajemy stopniowo pokrojone na paski serca. Zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody – dusimy pod przykryciem. Po około 45 minutach dodajemy pomidory, starte na tarce ogórki kiszone i śmietanę. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości serc. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami, plackami ziemniaczanymi.

Gulasz z sarnich serc – dodatkowe informacje

Taki gulasz można przygotować np. z serc wieprzowych. Przemrożone serca są bardziej kruche. Robię większą porcję, ponieważ odgrzewany gulasz smakuje jeszcze lepiej. Może być samodzielnym daniem, lub podajemy z dowolnie wybranymi przez nas kluskami, ryżem, blinami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z ozorem z szybkowaru
Następny przepis: Gulasz z sarniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode