Gulasz z sarnich serc
Przygotowanie tradycyjnego dania, jakim jest gulasz, może przybrać zupełnie nowy wymiar dzięki wykorzystaniu nieco nietypowego składnika. Moment, kiedy na stół trafia gulasz z sarnich serc, zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. To propozycja dla prawdziwych miłośników dziczyzny, którzy cenią sobie intensywny i wyrazisty smak mięsa. Ciekawe połączenie aromatów i smaków sprawia, że to potrawa wydobywa z sarnich serc to, co w nich najlepsze. Zaskakujące, lecz niezwykle udane połączenie – gulasz, który zupełnie zmienia nasze dotychczasowe spojrzenie na to danie. Działanie na wyobraźnię jest tutaj gwarantowane!
admin
Składniki:
- 4 zamrożone serca z jelenia
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały korzeń selera
- 500 ml słoik pomidorów
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej
- 2-3 ogórki kiszone
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- masło klarowane do smażenia
Gulasz z serc sarny – jak zrobić?
- Oczyszczone, pokrojone w kawałki warzywa posypujemy papryką ostrą i słodką, wrzucamy na głęboką patelnię i obsmażamy na maśle. Smażąc na ostrym ogniu dodajemy stopniowo pokrojone na paski serca. Zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody – dusimy pod przykryciem. Po około 45 minutach dodajemy pomidory, starte na tarce ogórki kiszone i śmietanę. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości serc. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami, plackami ziemniaczanymi.
Gulasz z sarnich serc – dodatkowe informacje
Taki gulasz można przygotować np. z serc wieprzowych. Przemrożone serca są bardziej kruche. Robię większą porcję, ponieważ odgrzewany gulasz smakuje jeszcze lepiej. Może być samodzielnym daniem, lub podajemy z dowolnie wybranymi przez nas kluskami, ryżem, blinami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z ozorem z szybkowaru
Następny przepis: Gulasz z sarniny