Gulasz z ozorem z szybkowaru
Gulasz z ozorem z szybkowaru to danie, które z pewnością zadowoli mięsożercy. Gotowany na niskim ogniu, do miękkości, ozór daje gulaszowi wyjątkowy smak i aromat. Chociaż jest to potrawa skomplikowana i wymagająca cierpliwości, to pozwala na wykorzystanie części mięsa, które są często pomijane. Receptura gulaszu z ozorków wołowych lub wieprzowych jest taka sama, a różnica polega tylko na wyborze mięsa. Ta potrawa jest syta, pyszna i idealna na zimowe wieczory. Poradzimy Ci, jak ugotować ozory wieprzowe do kremowego, aksamitnego gulaszu.
admin
Składniki:
- Ozory wieprzowe – 2 sztuki
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula suszona – 1 łyżka
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – 5 sztuk
- Goździki – 6 sztuk
- Papryka – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Pieczarki – 5 sztuk
- Kasza jęczmienna – 150 g
- Ogórki kiszone – 3 sztuki
- Bulion – 1 l
- Musztarda – 1 łyżka
- Chrzan tarty – 2 łyżki
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona
Gulasz z ozorem z szybkowaru – jak zrobić?
- Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z ozorów wyciąć gruczoły ślinowe – ja kupiłam ozory już bez nich, ale najlepiej zapytać przy zakupie.
Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą około 2 cm ponad mięso, dodajemy marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory. Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną wodą. Zdejmujemy skórę – powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na plasterki.
W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku.
Gulasz z ozorem z szybkowaru – dodatkowe informacje
Gulasz z ozorem z szybkowaru można doprawić dodatkowo koncentratem pomidorowym, albo ostrym paprykowym sosem.