Gulasz z ozorem z szybkowaru

Gulasz z ozorem z szybkowaru

Gulasz z ozorem z szybkowaru to danie, które z pewnością zadowoli mięsożercy. Gotowany na niskim ogniu, do miękkości, ozór daje gulaszowi wyjątkowy smak i aromat. Chociaż jest to potrawa skomplikowana i wymagająca cierpliwości, to pozwala na wykorzystanie części mięsa, które są często pomijane. Receptura gulaszu z ozorków wołowych lub wieprzowych jest taka sama, a różnica polega tylko na wyborze mięsa. Ta potrawa jest syta, pyszna i idealna na zimowe wieczory. Poradzimy Ci, jak ugotować ozory wieprzowe do kremowego, aksamitnego gulaszu.

Składniki:

  • Ozory wieprzowe – 2 sztuki
  • Marchew – 1 sztuka
  • Cebula suszona – 1 łyżka
  • Liść laurowy – 3 sztuki
  • Ziele angielskie – 5 sztuk
  • Goździki – 6 sztuk
  • Papryka – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Pieczarki – 5 sztuk
  • Kasza jęczmienna – 150 g
  • Ogórki kiszone – 3 sztuki
  • Bulion – 1 l
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Chrzan tarty – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, ostra i wędzona

Gulasz z ozorem z szybkowaru – jak zrobić?

  1. Ozory dokładnie myjemy. Przed obróbką, należy z ozorów wyciąć gruczoły ślinowe – ja kupiłam ozory już bez nich, ale najlepiej zapytać przy zakupie.
    Ozory wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą około 2 cm ponad mięso, dodajemy marchew, suszoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy 1 godzinę od momentu uszczelnienia się szybkowaru.
    Po tym czasie garnek chłodzimy, kiedy ciśnienie opadnie wyciągamy ozory. Woda z gotowania ozorów już nam się nie przyda. Przelewamy ozory zimną wodą. Zdejmujemy skórę – powinna odejść bez problemu. Ozory kroimy na plasterki.
    W garnku gotujemy bulion, dodajemy ozorki, pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i kaszę. Jeśli bulionu jest za mało, dolewamy wody. Dodajemy chrzan, musztardę i przyprawy. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku.

Gulasz z ozorem z szybkowaru – dodatkowe informacje

Gulasz z ozorem z szybkowaru można doprawić dodatkowo koncentratem pomidorowym, albo ostrym paprykowym sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z ośmiornicy
Następny przepis: Gulasz z sarnich serc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode