Gulasz z ośmiornicy
Gulasz z ośmiornicy to kolorowy, smakowity przepis prosto z wybrzeży Morza Śródziemnego. Łączy w sobie intensywne, morskie nuty ośmiornicy z bogactwem śródziemnomorskich przypraw. Ten wykwintny przepis smakuje wyjątkowo przez użyte do jego przygotowania składniki, a w szczególności lokalne, świeże owoce morza. Doskonały na specjalne okazje jak i codzienne posiłki. Gulasz z ośmiornicy to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które przenosi umysł na słoneczne, greckie plaże. Oto propozycja dania pełnego prostoty, ale jednocześnie o wyrafinowanym smaku, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zanurz się w kulinarnej podróży po Morzu Śródziemnym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram oczyszczonej ośmiornicy
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 400 gramów pulpy pomidorowej (1 puszka)
- 200 gramów pomidorków koktajlowych na gałązce
- 1/2 kawałka kory cynamonu
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku, pieprz
Gulasz z ośmiornicy – jak zrobić?
- Jeżeli mamy świeżą ośmiornicę, rozpoczynamy od oczyszczenia: wywracamy tzw worek na lewą stronę i usuwamy wnętrzności. Od spodniej strony pomiędzy mackami znajduje się „dziób”, który usuwamy nożem. Ośmiornicę opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą przez kilka minut. Osuszoną obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem (aby skuszyć mięso), a następnie pokroić. W tym czasię włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni.
- W garnku, w którym bedziemy później zapiekać ośmiornicę w piekarniku, na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. kawałki ośmiornicy i obsmażać je z każdej strony przez około kilka minut aż zmienią kolor z szarego na różowy. Dodajemy kawałki ośmiornicy i podsmażamy je z każdej strony przez około kilka minut aż zmienią kolor z szarego na różowy. Następnie dodajemy przyprawy, wino i pulpę pomidorową. Chwilę gotujemy. Prykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz 15 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia dodajey do gulaszu gałązkę pomidorków. Kosztujemy i doprawiamy solą ( należy uważać, gdyż ośmiornica jest już słona), sokiem z cytryny i pieprzem
Gulasz z ośmiornicy – dodatkowe informacje
Podajemy z ugotowanym all dente makaronem, soczewicą lub bagietką. Na talerzu można posypać startym serem (np. parmezanem).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Następny przepis: Gulasz z ozorem z szybkowaru