Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Gulasz z kurczaka po meksykańsku to pełne soczystości, aromatyczne danie, które zaspokoi najbardziej wyrobione podniebienia. Już sama lista składników zdradza, że jest to połączenie wyrazistych, pikantnych smaków typowych dla kuchni meksykańskiej. To propozycja idealna dla miłośników kurczaka, który w rozmaitych formach jest jednym z najchętniej wybieranych na świecie mięs. Gulasz meksykański nie jest jednak jedynie o tą jedną nutę smakową – pikantność doskonale komponuje się tu z wyrazistym smakiem pomidorów, delikatnością czerwonej papryki i świeżością kolendry, które dopełniają smaku tego wyjątkowego dania. Oto przepis, który przeniesie Cię w rejony smaków Ameryki Środkowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g kurczaka na gulasz (zazwyczaj używam udka)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta/zielona papryka (*)
1/3 papryczki chili
200g fasolki szparagowej (użyłam żółtej i zielonej)
300-500 ml bulionu (**)
150g koncentratu pomidorowego
mielona słodka papryka (u mnie wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka do obtaczania mięsa
olej
Gulasz z kurczaka po meksykańsku – jak zrobić?
- Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Całość podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka. Warzywa pokroić i dodać do mięsa. (Fasolkę przekroić na 2 lub 3 części, a paprykę pokroić w paseczki lub większą kostkę.) Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i podgotować do zgęstnienia sosu. Gotowy gulasz doprawić do smaku.
Gulasz z kurczaka po meksykańsku – dodatkowe informacje
(*) Warto, aby gulasz był kolorowy, więc jeśli dodajecie zieloną paprykę to najlepiej, aby fasola była żółta i na odwrót.
(**) Jeśli nie macie bulionu to możecie użyć wody i wtedy wrzucić z 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego oraz dodać domową vegetę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką
Następny przepis: GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ