GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ
Składniki:
- 1 kg. Mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 kostka rosołowa bulionu warzywnego
- Przyprawy:
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz ziarnisty
- Sól / pieprz mielony do smaku
- 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
- Tłuszcz do podsmażenia mięsa
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Gulasz z łopatki wieprzowej – jak zrobić?
-
1.
Umyć mięso. Pokroić w kostkę (ja preferuję większe kawałki mięsa). Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć, często mieszając, aby równomiernie przypiekły się. Oprószyć smażone mięso przyprawą do wieprzowiny. Gdy kawałki mięsa ładnie się obsmażą, podlać wodą i dodać przyprawy oraz kostkę rosołową. Dusić mięso około 40 minut na średnim ogniu, dolewając wodę według potrzeby. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać pokrojoną w kostkę (ewentualnie w paski) czerwoną i zieloną paprykę. Chwilę dusić. Następnie „podbijać” mąką rozpuszczoną w wodzie (w 3/4 szklanki wody rozpuścić mąkę, dodając szczyptę soli). Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz z łopatki wieprzowej – dodatkowe informacje
Gotowy gulasz z łopatki wieprzowej można podawać z kaszą i ogóreczkiem kiszonym. Można także serwować z chlebkiem.
Poniżej przedstawiamy przepis na ten pyszny gulasz:
Składniki:
- Łopatka wieprzowa
- Cebula
- Marchewka
- Seler
- Papryka czerwona
- Koncentrat pomidorowy
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
- Mięso z łopatki wieprzowej pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj, a warzywa pokrój w drobną kostkę.
- Na dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć mięso i obsmaż je z każdej strony.
- Dodaj cebulę i warzywa. Całość smaż, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Zalej gulasz wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i dusz gulasz pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Gotowy gulasz podawać z dodatkami wg uznania.
Podbijanie tłuszczu wodą to opcjonalny krok, który można zastosować, jeśli chcemy złagodzić smak gulaszu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Następny przepis: Gulasz z ozorem z szybkowaru