Gulasz z jelenia z ziemniakami
Dzisiaj przedstawiamy przepis na niezwykle smakowity gulasz z jelenia z ziemniakami. To tradycyjne danie z polskiej kuchni, które często króluje na naszych stołach podczas sezonu myśliwskiego. Połączenie soczystego mięsa z jelenia z delikatnymi ziemniakami tworzy idealną kompozycję smaków, która zachwyca swoją głębią i aromatem. Ten gulasz to doskonała propozycja na obiad, który po długim dniu dostarczy nam sporo energii i zadba o nasz komfort kulinarny. Zupa gulaszowa z jelenia to prawdziwa gratka dla miłośników dziczyzny i nie tylko – z pewnością spodoba się wszystkim, którzy cenią sobie bogate, intensywne smaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gram udźca z jelenia
- 3-4 ziemniaki
- 150 gram pieczarek
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 3 kostki rosołowe grzybowe
- 5-6 owoców jałowca
- 3-4 ziela angielskie
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- 3 łyżki oleju
Gulasz z jelenia z ziemniakami – jak zrobić?
-
Udziec z jelenia umyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem (u mnie żeliwny) rozgrzać olej i obsmażyć mięso. -
Marchew i cebulę obrać. Pieczarki, dymkę cebulę i pieczarki pokroić. -
Warzywa i grzyby dodać do mięsa i smażyć, aż „złapią” kolor. W 500 ml gorącej wody rozpuścić kostki rosołowe i zalać bulionem mięso z warzywami. Dodać przyprawy i dusić przez 45-50 minut -
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać je do garnka z gulaszem, gotować aż ziemniaki będą miękkie a gulasz zgęstnieje. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Nie należy żałować pieprzu i ostrej papryki, danie ma być pikantne.