Gulasz z jelenia z ziemniakami

Gulasz z jelenia z ziemniakami

Dzisiaj przedstawiamy przepis na niezwykle smakowity gulasz z jelenia z ziemniakami. To tradycyjne danie z polskiej kuchni, które często króluje na naszych stołach podczas sezonu myśliwskiego. Połączenie soczystego mięsa z jelenia z delikatnymi ziemniakami tworzy idealną kompozycję smaków, która zachwyca swoją głębią i aromatem. Ten gulasz to doskonała propozycja na obiad, który po długim dniu dostarczy nam sporo energii i zadba o nasz komfort kulinarny. Zupa gulaszowa z jelenia to prawdziwa gratka dla miłośników dziczyzny i nie tylko – z pewnością spodoba się wszystkim, którzy cenią sobie bogate, intensywne smaki.

Składniki:

  • 500 gram udźca z jelenia
  • 3-4 ziemniaki
  • 150 gram pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kostki rosołowe grzybowe
  • 5-6 owoców jałowca
  • 3-4 ziela angielskie
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki oleju

Gulasz z jelenia z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Gulasz z jelenia z ziemniakami
    Udziec z jelenia umyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem (u mnie żeliwny) rozgrzać olej i obsmażyć mięso.
  2. Gulasz z jelenia z ziemniakami
    Marchew i cebulę obrać. Pieczarki, dymkę cebulę i pieczarki pokroić.
  3. Gulasz z jelenia z ziemniakami
    Warzywa i grzyby dodać do mięsa i smażyć, aż „złapią” kolor. W 500 ml gorącej wody rozpuścić kostki rosołowe i zalać bulionem mięso z warzywami. Dodać przyprawy i dusić przez 45-50 minut
  4. Gulasz z jelenia z ziemniakami
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać je do garnka z gulaszem, gotować aż ziemniaki będą miękkie a gulasz zgęstnieje. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Nie należy żałować pieprzu i ostrej papryki, danie ma być pikantne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z jelenia
Następny przepis: Gulasz z królika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode