Gulasz z jelenia
Podróżując kulinarnie po rzadziej eksplorowanych smakach, natknęliśmy się na gulasz z jelenia. Ten wyjątkowy przepis, inspirowany staropolską kuchnią, wykorzystuje łopatkę z jelenia, która dzięki długiemu duszeniu staje się niezwykle miękka i soczysta. Gulasz z jelenia to danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania. Wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem, który wypełni całe mieszkanie. Zaskocz swoich gości i przygotuj coś wyjątkowego. Duszone danie z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie prawdziwą gratką dla fanów mocnych smaków. Zainspiruj się naszym przepisem i odkryj na nowo polską kuchnię.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 650 g mięsa z sarny na gulasz
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka majeranku
- Łyżka czosnku niedźwiedziego
- Łyżeczka pieprzu czarnego
- Pół łyżeczki soli
- 4 kulki jałowca
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- Łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki mąki
- Olej lub smalec do smażenia
- Liść laurowy
- Łyżeczka kminku
Gulasz z jelenia – jak zrobić?
- Mięso z łopatki z jelenia marynujemy w przyprawach jak najdłużej.
- Oprószamy mięso mąką i obsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2,5 h kontrolując poziom wody.
- Pod koniec dodajemy chrzan.
Gulasz z jelenia – dodatkowe informacje
Podaję z plackami ziemniaczanymi
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z indyka z warzywami i makaronem
Następny przepis: Gulasz z jelenia z ziemniakami