gulasz z indyka z cukinią
Zapraszamy do odkrycia unikalnej symfonii smaków, jaką płyną z naszego przepisu na gulasz z indyka z cukinią. To połączenie lekkości indyka z delikatnym smakiem cukinii stworzy scala w harmonijną całość, dostarczając nie tylko przyjemności dla podniebienia, ale również wystarczającej ilości ważnych składników odżywczych. Gulasz z indyka z cukinią to idealna propozycja na sycący, a zarazem zdrowy obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i na specjalne okazje. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i dodania nowego, ciekawego dania do domowego repertuaru kulinarnej inspiracji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram mięsa gulaszowego z indyka
- 1 żółta cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki groszku
- szczypiorek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sol, pieprz
- słodka papryka
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki tłuszczu
Gulasz z indyka z cukinią – jak zrobić?
-
1.
Mięso opłukać, pokroić na kostki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i mięso, obsmażyć na złoto. Dodać liście laurowe i ziela i dusić pod przykryciem pół godziny, jeśli trzeba podlać ciepłą wodą.
-
2.
Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem. Posypać szczypiorkiem.
gulasz z indyka z cukinią – dodatkowe informacje
Do dania można dodać mrożony groszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Następny przepis: Gulasz z indyka z warzywami