Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne, aromatyczne danie – gulasz z indyka w sosie jogurtowym. Ta kusząca propozycja stanowi doskonałe połączenie delikatnego mięsa indyka z wyrazistym, kremowym sosem jogurtowym. Indyk w sosie jogurtowym to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych dań mięsnych, jak i osobom szukającym kulinarnych nowości. Doskonale sprawdzi się na eleganckim obiedzie, ale również podczas codziennych posiłków. Taka wersja gulaszu to doskonały sposób na urozmaicenie menu i wykorzystanie indyka w nieco inny, intrygujący sposób.
admin
Składniki:
- 30 dekagramów filetów z udźca indyka
- 2 szklanki bulionu
- 5-6 pieczarek
- 1 mała biała cebula
- tymianek
- sól, pieprz
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier do smaku
Gulasz z indyka w sosie jogurtowym – jak zrobić?
- Filety pokroić na małe kawałki, ugotować do miękkości.
Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki, cebulę w piórka, podsmażyć na patelni do odparowania wody z pieczarek. Doprawić solą, tymiankiem i pieprzem.
Do pieczarek dodać indyka, podsmażyć. Dodać łyżeczkę musztardy i chrzanu, podsmażyć przez 5 minut. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotował się indyk.
Dodać jogurt, zagotować, wlać mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku cukrem.
Ponownie zagotować do czasu aż sos zgęstnieje.
Gulasz z indyka w sosie jogurtowym – dodatkowe informacje
Podawać z kaszą lub ryżem.