Gulasz z indyka w sosie jogurtowym

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne, aromatyczne danie – gulasz z indyka w sosie jogurtowym. Ta kusząca propozycja stanowi doskonałe połączenie delikatnego mięsa indyka z wyrazistym, kremowym sosem jogurtowym. Indyk w sosie jogurtowym to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych dań mięsnych, jak i osobom szukającym kulinarnych nowości. Doskonale sprawdzi się na eleganckim obiedzie, ale również podczas codziennych posiłków. Taka wersja gulaszu to doskonały sposób na urozmaicenie menu i wykorzystanie indyka w nieco inny, intrygujący sposób.

Składniki:

  • 30 dekagramów filetów z udźca indyka
  • 2 szklanki bulionu
  • 5-6 pieczarek
  • 1 mała biała cebula
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier do smaku

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym – jak zrobić?

  1. Filety pokroić na małe kawałki, ugotować do miękkości.
    Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki, cebulę w piórka, podsmażyć na patelni do odparowania wody z pieczarek. Doprawić solą, tymiankiem i pieprzem.
    Do pieczarek dodać indyka, podsmażyć. Dodać łyżeczkę musztardy i chrzanu, podsmażyć przez 5 minut. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotował się indyk.
    Dodać jogurt, zagotować, wlać mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku cukrem.
    Ponownie zagotować do czasu aż sos zgęstnieje.

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym – dodatkowe informacje

Podawać z kaszą lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z dzika
Następny przepis: gulasz z indyka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode