Gulasz z dzika
Dziś zapraszamy do przygotowania wyjątkowego gulaszu z dzika. Ta myśliwska potrawa, wzbogacona smakiem dziczyzny to doskonały pomysł na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Gulasz z dzika nie jest codziennym daniem, przez co z pewnością zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego głoda. Dziczyzna jest alternatywą dla tradycyjnych mięs, a jej unikalny smak przyciąga miłośników kuchni myśliwskiej. Kwintesencją tego przepisu jest pieczona łopatka z dzika – mięso soczyste i aromatyczne. Całość doskonale komponuje się z dodatkiem warzyw. Jedno jest pewne – poznając ten przepis, gulasz nabierze dla ciebie zupełnie nowego smaku.
admin
Składniki:
- szynka lub łopatka z dzika
- smalec do smażenia (najlepiej gęsi)
- 3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 duża marchewka
- pół małego selera
- mała pietruszka
- pół małej pietruszki
- 1 czerwona (zielona lub zółta) papryka
- 4 pieczarki
- kilka grzybków suszonych
- 6-7 suszonych żurawin
- 3 śliwki suszone lub wędzone
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka musztardy (dijon, sarepskiej, kozackiej lub miodowej)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- szczypta lub według uznania – suszone zioła (majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra)
- sól i pieprz
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina
Gulasz z dzika – jak zrobić?
- Mięso sprawić czyli oczyścić z błon, pokroić w kostkę obsmażyć dobrze ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rondla lub garnka i pozwolić mięsu odpocząć przez ok. 10 – 15 min. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Przełożyć do mięsa. Na tłuszcz wsypać paprykę słodką i wyłożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszając pozwolić papryce wchłonąć tłuszcz. Uważać żeby nie przypalić papryki. Na patelnię wlać wino. Zagotować. Następnie wszystkie patelniowe smaki wlać do rondla z mięsem. Warzywa pokroić na kawałki wielkości kawałków dziczyzny. Włożyć do garnka. Teraz pora na pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem trochę ponad godzinę ( aż do zupełnej miękkości mięsa). Należy co jakiś czas mieszać i podlewać w razie potrzeby wodą, bulionem albo winem.
Porady – dodatkowe informacje
Gulasz z dzika najlepiej smakuje z surówką z buraczków i kluskami śląskimi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z boczniaków i cukinii
Następny przepis: Gulasz z indyka z grzybami