Gulasz z boczniaków i cukinii
Domowa kuchnia nigdy nie wydawała się tak atrakcyjna! Przepis na gulasz z boczniaków i cukinii łączy w sobie zasady zdrowego odżywiania z wyrafinowanym smakiem. Gulasz ten jest doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian i osób szukających alternatyw dla mięsa. Boczniaki stanowią nie tylko doskonałe źródło białka, ale również wzbogacają potrawę o niepowtarzalny smak i teksturę. Cukinia natomiast dodaje lekkości i świeżości. Taki gulasz będzie idealny nie tylko na codzienny obiad, ale także podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy są łatwo dostępne, a ich połączenie tworzy prawdziwie komfortowe danie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 cukinia
- kilka pomidorów suszonych
- sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce siemienia lnianego i pestek dyni
- kilka orzechów laskowych i migdałów
Gulasz z boczniaków i cukinii – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory suszone i boczniaki w paski. Doprawić przyprawami i poddusić przez ok. 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. Siemię lniane, pestki dyni orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. Wymieszać tę mieszankę z gulaszem i posypać natką pietruszki.
Gulasz z boczniaków i cukinii – dodatkowe informacje
Podawać gulasz z kaszą, u mnie z gryczaną.