Gulasz z boczniaków i cukinii

Gulasz z boczniaków i cukinii

Domowa kuchnia nigdy nie wydawała się tak atrakcyjna! Przepis na gulasz z boczniaków i cukinii łączy w sobie zasady zdrowego odżywiania z wyrafinowanym smakiem. Gulasz ten jest doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian i osób szukających alternatyw dla mięsa. Boczniaki stanowią nie tylko doskonałe źródło białka, ale również wzbogacają potrawę o niepowtarzalny smak i teksturę. Cukinia natomiast dodaje lekkości i świeżości. Taki gulasz będzie idealny nie tylko na codzienny obiad, ale także podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy są łatwo dostępne, a ich połączenie tworzy prawdziwie komfortowe danie.

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • kilka pomidorów suszonych
  • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce siemienia lnianego i pestek dyni
  • kilka orzechów laskowych i migdałów

Gulasz z boczniaków i cukinii – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory suszone i boczniaki w paski. Doprawić przyprawami i poddusić przez ok. 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. Siemię lniane, pestki dyni orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. Wymieszać tę mieszankę z gulaszem i posypać natką pietruszki.

Gulasz z boczniaków i cukinii – dodatkowe informacje

Podawać gulasz z kaszą, u mnie z gryczaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z dorsza i dyni
Następny przepis: Gulasz z dzika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode