Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą

Podróżujmy do kuchni wschodu, gdzie smaki są jednymi z najbogatszych na świecie. Przedstawiamy pyszny i sycący gulasz warzywny z czerwoną soczewicą. To danie, choć zdrowe, jest również pełne głębokich smaków, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bogactwo warzyw i soczewicy nie tylko sprawia, że gulasz jest sycący, ale także dostarcza cennych witamin i minerałów. Jego orientalne aromaty oraz pikantna nuta sprawią, że samo gotowanie stanie się prawdziwą przygodą. Doskonały jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cukinia 400 g
  • pieczarki 250 g
  • 1/2 czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól
  • cząber
  • łyżka słodkiej papryki

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą – jak zrobić?

  1. Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  2. Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw.
  3. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem.
  4. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników.
  5. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, solą, słodką papryką oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić do miękkości soczewicy i cukinii.

xxxx – dodatkowe informacje

Uwaga: cukinia ma pozostać nierozgotowana!

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz sojowy z warzywami
Następny przepis: Gulasz węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode