Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą
Podróżujmy do kuchni wschodu, gdzie smaki są jednymi z najbogatszych na świecie. Przedstawiamy pyszny i sycący gulasz warzywny z czerwoną soczewicą. To danie, choć zdrowe, jest również pełne głębokich smaków, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bogactwo warzyw i soczewicy nie tylko sprawia, że gulasz jest sycący, ale także dostarcza cennych witamin i minerałów. Jego orientalne aromaty oraz pikantna nuta sprawią, że samo gotowanie stanie się prawdziwą przygodą. Doskonały jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
admin
Składniki:
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- cukinia 400 g
- pieczarki 250 g
- 1/2 czerwonej papryki
- papryczka chili
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- sól
- cząber
- łyżka słodkiej papryki
Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą – jak zrobić?
- Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw.
- Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem.
- W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników.
- Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, solą, słodką papryką oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić do miękkości soczewicy i cukinii.
xxxx – dodatkowe informacje
Uwaga: cukinia ma pozostać nierozgotowana!
Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą – dodatkowe informacje