Gulasz po gruzińsku

Gulasz po gruzińsku

Odkryj smak Gruzji dzięki prostemu i wyjątkowo pysznemu przepisowi na gulasz po gruzińsku. Niezwykłe połączenie składników typowych dla kuchni kaukaskiej aż przyprawia do tańca. Dla miłośników kuchni międzynarodowej, ten gulasz to prawdziwa gratka. Jeśli jesteś fanem dawnych hitów kulinarnych Pascal Brodnicki np. chili con carne czy fasolki po bretońsku, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak każdy gulasz potrzebuje czasu, aby smaki się połączyły, ale zapewniamy, że rezultat jest absolutnie wart każdej minuty gotowania.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowej polędwicy, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone, pokrojone w słupki
  • 2 pomidory, pokrojone w ósemki
  • Posiekany pęczek świeżej pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Gulasz po gruzińsku – jak zrobić?

  1. Rozgrzej olej w garnku, a następnie dodaj masło.
  2. Na rozgrzany tłuszcz, dodaj pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso zrumieni się ze wszystkich stron, dodaj cebulę i czosnek, i podsmaż całość 2-3 minuty. Dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

    pokrojona cebula

  3. Rozgrzane mięso posyp równomiernie mąką i praż dwie minuty. Wymieszaj i wlej wino. Podgrzany sos zamieszaj i dodaj pomidory.

    pokrojone pomidory

  4. Dolej wody i gotuj wszystko na wolnym ogniu około godziny, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodaj cukier, sól, pieprz i ogórki. Delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj połowę zielonej pietruszki. Pozostałą pietruszką posyp danie na talerzu.

Słowa kluczowe: chili con carne przepis pascala, fasolka po bretońsku przepis pascal

Porady – dodatkowe informacje o Gulaszu po gruzińsku

Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz. Pokrojone mięso wrzucamy na bardzo gorący olej, tak aby pory w mięsie zamknęły się. Dzięki temu nie ucieknie nam z mięsa tłuszcz i kawałki mięsa będą soczyste. Gdy mięso jest dobrze wysmażone wrzucamy pokrojoną cebulę i przed dodaniem innych warzyw, smażymy całość kilka minut. Do gulaszu wyśmienicie pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, suszone, a i świeże grzyby. Do wykwintniejszego czerwone wino. Zioła jako dodatek wybierzcie sami kierując się gustem i smakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego
Następny przepis: Gulasz segedyński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode