GULASZ MUSZTARDOWY

GULASZ MUSZTARDOWY

Gulasz Musztardowy to wyjątkowe połączenie tradycyjnej potrawy kuchni wschodniej z nietuzinkowym dodatkiem w postaci aromatycznego sosu musztardowego. Ciekawe połączenie smaków zadowoli nawet najbardziej wymagających amatorów eksperymentów kulinarncyh. Trzymanie się tradycji jest ważne, ale nieraz warto przełamać rutynę i dodać do tradycyjnych potraw coś nowego. Musztarda doda gulaszowi charakterystycznego pikanterii i wyrazistości. To doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Gulasz w sosie musztardowym – uwielbiany na Węgrzech, teraz gości na naszych stołach.

Składniki:

  • 80 dag mięsa gulaszowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 2-3 małe ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kostka rosołowa
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Gulasz musztardowy – jak zrobić?

  1. Mięso podsmażamy na patelni na goracym oleju, gdy się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szkl. gorącej wody. Dodajemy 2 listki laurowe, 4-5 bobów ziela angielskiego i kostkę rosołową. Dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Robimy zasmażkę-zagęszczamy gulasz. Chwilę gotujemy- zaprawiamy dodatkowo 2-3 łyżeczkami zahartowanej śmietany. Na końcu dodajemy 2-3 łyżeczki musztardy. Chwilę gotujemy i podajemy z ziemniakami.

Gulasz musztardowy – dodatkowe informacje

Doprawiamy wg uznania. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dania to dodajemy więcej musztardy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego
Następny przepis: Gulasz segedyński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode