GULASZ MUSZTARDOWY
Gulasz Musztardowy to wyjątkowe połączenie tradycyjnej potrawy kuchni wschodniej z nietuzinkowym dodatkiem w postaci aromatycznego sosu musztardowego. Ciekawe połączenie smaków zadowoli nawet najbardziej wymagających amatorów eksperymentów kulinarncyh. Trzymanie się tradycji jest ważne, ale nieraz warto przełamać rutynę i dodać do tradycyjnych potraw coś nowego. Musztarda doda gulaszowi charakterystycznego pikanterii i wyrazistości. To doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Gulasz w sosie musztardowym – uwielbiany na Węgrzech, teraz gości na naszych stołach.
admin
Składniki:
- 80 dag mięsa gulaszowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 2-3 małe ogórki kiszone
- 2 łyżeczki musztardy
- kostka rosołowa
- śmietana
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- ziele angielskie
- liść laurowy
Gulasz musztardowy – jak zrobić?
- Mięso podsmażamy na patelni na goracym oleju, gdy się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szkl. gorącej wody. Dodajemy 2 listki laurowe, 4-5 bobów ziela angielskiego i kostkę rosołową. Dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Robimy zasmażkę-zagęszczamy gulasz. Chwilę gotujemy- zaprawiamy dodatkowo 2-3 łyżeczkami zahartowanej śmietany. Na końcu dodajemy 2-3 łyżeczki musztardy. Chwilę gotujemy i podajemy z ziemniakami.
Gulasz musztardowy – dodatkowe informacje
Doprawiamy wg uznania. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dania to dodajemy więcej musztardy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego
Następny przepis: Gulasz segedyński