Grzaniec korzenny

Grzaniec korzenny

Grzaniec korzenny to trunek o wyjątkowo przyjemnym smaku, idealny na chłodne wieczory. Składa się z delikatnej mieszanki przypraw, wzbogacających aromat tej tradycyjnej potrawy. Kardamon, goździki, cynamon i korzeń imbiru idealnie współgrają z czerwonym winem, nadając mu zupełnie nowy wymiar. Miałkość miodu dodaje mu nie tylko słodyczy, ale również subtelnej gładkości. Pomarańcza nadaje trunkowi świeżość, która doskonale pasuje do silnego charakteru korzennego grzańca. Ten przepis na grzaniec korzenny to esencja przytulności i ciepła, szczególnie podczas długich, zimowych nocy.

Składniki:

  • 300 ml soku jabłkowego
  • garść świeżych malin – mogą być mrożone
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Grzaniec korzenny – jak zrobić?

  1. Dodaj sok jabłkowy do rondelka.
  2. Dodaj laski cynamonu, anyżek oraz garść malin.
  3. Zagotuj zawartość.
  4. Dodaj goździki oraz sok z cytryny i pomarańczy.
  5. Obierz i pokrój cytrynę na grube plastry, dodaj do grzańca.
  6. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  8. Przelej do szklanek i podawaj od razu.

Grzaniec korzenny – dodatkowe informacje

Przed rozlaniem możemy grzańca przecedzić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzaniec z piwa na przeziębienie
Następny przepis: Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode