Gryczana babka
Zapraszam na gryczaną babkę, czyli tradycyjny polski deser, który doceni każda osoba ceniąca sobie zdrowe słodkości. Jego głównym składnikiem jest mąka gryczana, charakteryzująca się wyjątkową kwaskowatą nutą, dzięki której ciasto zyskuje niepowtarzalny smak. W gryczanej babce skrywają się też inne bogate w składniki odżywcze produkty, które sprawiają, że ten wypiek nie tylko cieszy podniebienia, ale także dobrze wpływa na nasze zdrowie. Babka gryczana to doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. Wprost nie można odmówić sobie kawałka tego ciasta!
admin
Składniki:
- Forma na babkę
- Szklanka kaszy gryczanej
- 20 dag sera białego
- 3 jajka
- 1 cebula
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Gryczana babka – jak zrobić?
-
Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach wody, odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
Ostudzona kaszę przekładamy do miski, dokładamy ser, pokrojoną natkę pietruszki, jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość. Doprawiamy do smaku.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Babkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180°C).
-
Smacznego
Gryczana babka – dodatkowe informacje
Doskonale smakuje jednak o każdej porze roku. Jest wilgotna o przyjemnym gryczano-twarogowym smaku. Można przygotować ją również na zwykłej formie keksowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gruzińskie chaczapuri
Następny przepis: Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka