Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka

Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niesamowite Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka! Ten wegański przysmak jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, szukających smacznej i zdrowej alternatywy podczas śniadania czy lunchu. Z wykorzystaniem mąki gryczanej – bogatego źródła białka i błonnika, możemy stworzyć pyszne, lekkie naleśniki bez użycia mleka i jajek. Upieczone na złoty kolor, zachwycają swoim bogatym, orzechowym smakiem. Nie trzeba rezygnować z ulubionych dań z powodu alergii czy diet – ten przepis jest dowodem! Zaskoczcie swoje podniebienie Gryczanymi Naleśnikami Bez Glutenu, Bez Mleka.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 i 1/3 szkl wody gazowanej (może też być cydr lub piwo lub pół na pół 😉
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego
  • 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli robimy na słono)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki słodkiej (jeśli robimy na słono)
  • olej do smażenia

Gryczane naleśniki bez glutenu, bez mleka – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki mieszamy bądź miksujemy i odstawiamy, to ważne, odstawiamy ciasto na co najmniej 30-40 minut.
  2. Po tym czasie, patelnię o średnicy 24 cm spryskujemy olejem i rozgrzewamy, następnie smażymy naleśniki. Aby zmiękły, po usmażeniu układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem.

Podajemy z ulubionym słonym nadzieniem 🙂 Smacznego!

Słowa kluczowe: naleśniki z mąki gryczanej bez mleka, naleśniki z mąki gryczanej bez jajek

Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka – dodatkowe informacje

Naleśniki z mąki gryczanej bez mleka oraz bez jajek możemy także przygotować, dodając mielone siemię lniane. Być może to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych receptur.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gryczana babka
Następny przepis: Gryczane ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode