Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niesamowite Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka! Ten wegański przysmak jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, szukających smacznej i zdrowej alternatywy podczas śniadania czy lunchu. Z wykorzystaniem mąki gryczanej – bogatego źródła białka i błonnika, możemy stworzyć pyszne, lekkie naleśniki bez użycia mleka i jajek. Upieczone na złoty kolor, zachwycają swoim bogatym, orzechowym smakiem. Nie trzeba rezygnować z ulubionych dań z powodu alergii czy diet – ten przepis jest dowodem! Zaskoczcie swoje podniebienie Gryczanymi Naleśnikami Bez Glutenu, Bez Mleka.
admin
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 1 i 1/3 szkl wody gazowanej (może też być cydr lub piwo lub pół na pół 😉
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego
- 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli robimy na słono)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki słodkiej (jeśli robimy na słono)
- olej do smażenia
Gryczane naleśniki bez glutenu, bez mleka – jak zrobić?
- Wszystkie składniki mieszamy bądź miksujemy i odstawiamy, to ważne, odstawiamy ciasto na co najmniej 30-40 minut.
- Po tym czasie, patelnię o średnicy 24 cm spryskujemy olejem i rozgrzewamy, następnie smażymy naleśniki. Aby zmiękły, po usmażeniu układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem.
Podajemy z ulubionym słonym nadzieniem 🙂 Smacznego!
Słowa kluczowe: naleśniki z mąki gryczanej bez mleka, naleśniki z mąki gryczanej bez jajek
Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka – dodatkowe informacje
Naleśniki z mąki gryczanej bez mleka oraz bez jajek możemy także przygotować, dodając mielone siemię lniane. Być może to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych receptur.