Gruzińskie chaczapuri
Chaczapuri to przysmak kuchni gruzińskiej, który z całą pewnością urozmaici Waszą codzienną dietę i otworzy przed Wami nowe smaki. Ten jedyny w swoim rodzaju, gruziński placek z serem, ma w sobie coś magicznego. Łączy w sobie prostotę wykonania z niepowtarzalnym smakiem, który zachwyci każdego smakosza. Chaczapuri to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, ekspresową przekąskę na imprezę czy aromatyczny dodatek do zupy. Bez wątpienia jest to jedno z najbardziej znanych i lubianych gruzińskich dań. Czas na gruzińskie chaczapuri przepis, którym dzielimy się z Wami poniżej. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 l gorącej wody
- 1 kg mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- duży jogurt naturalny
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki oleju
- 3 dkg drożdzy
- Nadzienie:
- 30 dkg sera żółtego
- 2 serki 'cappy’
- sól do smaku
- Sos:
- 1 puszka pomidorów (bez skórki)
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki kolendry
- sol do smaku
- papryka chilli do smaku
Gruzińskie chaczapuri – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody o temperaturze pokojowej. Czekamy aż urosną. Masło rozpuszczamy w rondelku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. -
2.
Nadzienie: Ser żółty tarkujemy, widelcem rozdrabniamy serki 'cappy’. Oba sery łączymy ze sobą i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą do smaku. -
3.
Przygotowanie: Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy je na placki o średnicy 15 cm. Na środek każdego placka wykładamy nadzienie z sera. Brzegi placka ściśle zlepiajemy nad farszem, starając się jednocześnie usunąć powietrze z wnętrza. Chaczapuri odwracamy tak, aby zlepienie było na dole, a następnie ponownie rozwałkowujemy na okrągłe placuszki. Każdy placek kładziemy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i po zarumienieniu się przewracamy na drugą stronę. Na wierzchu smarujemy placuszki masłem z kostki. -
4.
Sos: W rondelku gotujemy pomidory z puszki (bez skórek). Gdy się trochę podgotują, blendujemy je. Dodajemy praskowany czosnek. Doprawiamy do smaku solą, posiekaną kolendrą i papryką chilli.
Gruzińskie chaczapuri – dodatkowe informacje
Podczas smażenia gruzińskiego chaczapuri, mogą powstać pęcherzyki powietrza, które powinniśmy przekuć widelcem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gruzińskie pierożki chinkali
Następny przepis: Gryczana babka