Gruzińskie chaczapuri

Gruzińskie chaczapuri

Chaczapuri to przysmak kuchni gruzińskiej, który z całą pewnością urozmaici Waszą codzienną dietę i otworzy przed Wami nowe smaki. Ten jedyny w swoim rodzaju, gruziński placek z serem, ma w sobie coś magicznego. Łączy w sobie prostotę wykonania z niepowtarzalnym smakiem, który zachwyci każdego smakosza. Chaczapuri to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, ekspresową przekąskę na imprezę czy aromatyczny dodatek do zupy. Bez wątpienia jest to jedno z najbardziej znanych i lubianych gruzińskich dań. Czas na gruzińskie chaczapuri przepis, którym dzielimy się z Wami poniżej. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 l gorącej wody
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • duży jogurt naturalny
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 dkg drożdzy
  • Nadzienie:
  • 30 dkg sera żółtego
  • 2 serki 'cappy’
  • sól do smaku
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów (bez skórki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki kolendry
  • sol do smaku
  • papryka chilli do smaku

Gruzińskie chaczapuri – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody o temperaturze pokojowej. Czekamy aż urosną. Masło rozpuszczamy w rondelku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2.
    Nadzienie: Ser żółty tarkujemy, widelcem rozdrabniamy serki 'cappy’. Oba sery łączymy ze sobą i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą do smaku.
  3. 3.
    Przygotowanie: Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy je na placki o średnicy 15 cm. Na środek każdego placka wykładamy nadzienie z sera. Brzegi placka ściśle zlepiajemy nad farszem, starając się jednocześnie usunąć powietrze z wnętrza. Chaczapuri odwracamy tak, aby zlepienie było na dole, a następnie ponownie rozwałkowujemy na okrągłe placuszki. Każdy placek kładziemy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i po zarumienieniu się przewracamy na drugą stronę. Na wierzchu smarujemy placuszki masłem z kostki.
  4. 4.
    Sos: W rondelku gotujemy pomidory z puszki (bez skórek). Gdy się trochę podgotują, blendujemy je. Dodajemy praskowany czosnek. Doprawiamy do smaku solą, posiekaną kolendrą i papryką chilli.

Gruzińskie chaczapuri – dodatkowe informacje

Podczas smażenia gruzińskiego chaczapuri, mogą powstać pęcherzyki powietrza, które powinniśmy przekuć widelcem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gruzińskie pierożki chinkali
Następny przepis: Gryczana babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode