Grillowany czosnkowy łosoś

Grillowany czosnkowy łosoś

Ryby to przysmak, który często pojawia się na naszych stołach, a łosoś to król wśród nich. Ten przepis na grillowanego czosnkowego łososia sprawi, że pokochasz ryby jeszcze bardziej. To prosty i szybki sposób na smaczne, zdrowe danie, które zadowoli każdego miłośnika grillowania. Bez względu na to, czy masz do dyspozycji zwykły grill, piekarnik czy grill elektryczny, ten przepis jest dla Ciebie. Starannie dobrane składniki, takie jak czosnek i świeże zioła, podkreślą delikatny smak łososia. Grillowany łosoś to świetny pomysł na obiad, kolację, czy letnią imprezę na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • Ryba:
    – około 500 g fileta z łososia
    – sól morska
    – pieprz
    – czosnek granulowany
    – sok z cytryny (do pokropienia)
  • Sałatka:
    – sałata
    – pomidor
    – ogórek długi
    – 1 łyżka oleju rzepakowego
    – szczypta soli
    – szczypta pieprzu

Grillowany czosnkowy łosoś – jak zrobić?

  1. Łososia umyć. Oprószyć po obu stronach solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec pokropić sokiem z cytryny. Włożyć do grilla elektrycznego bądź zawinąć w folie aluminiową i do piekarnika na 15 min. Na grillu zaś aż zarumieni się i zrobią się prążki.
  2. Warzywa umyć. Sałatę postrzępić. Pomidora i ogórka obrać i pokroić w małą kostkę. Polać olejem, dodać szczyptę soli i pieprzu (do smaku). Wymieszać.

Grillowany czosnkowy łosoś – dodatkowe informacje

Do łososia i sałatki można podać ryż.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowany camembert z konfiturą z wiśni. Prosta przystawka
Następny przepis: grillowany karczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode