grillowany karczek

grillowany karczek

Zapach grilla, soczyste mięso, do tego prawdziwe smaki prosto z kuchni polskiej – to wszystko kryje się w przepisie na grillowany karczek. Znanej i cenionej części wieprzowiny nie trzeba specjalnie przedstawiać. Umiejętnie przygotowany, z odpowiednimi przyprawami i dodatkami, nie ma sobie równych podczas letnich biesiad na świeżym powietrzu. Ten niezwykle prosty, a zarazem pyszny przepis to gwarancja udanego grilla. Każdy miłośnik mięsnych potraw z pewnością doceni niepowtarzalny smak i aromat grillowanego karczku. Zapraszamy do odkrywania tego klasycznego dania w nieco nowocześniejszej odsłonie!

Składniki:

  • ok 600 g karczku
  • olej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki papryki słodka mielona
  • 1 łyżeczka przyprawy klasyczna karkówka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1/2 łyżki soli ziołowej

Grillowany karczek – jak zrobić?

  1. Karczek pokroić na grubsze kotlety i delikatnie rozbić.
  2. 1/3 szkl oleju wymieszaj z pieprzem cayenne i słodką papryką. Nasmaruj tym kotlety z karczku i odstaw na 10 godzin do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (funkcja grill).
  4. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Zamarynowane kotlety posyp przyprawami z obu stron. Piecz ok. 1 godziny.

xxxx – dodatkowe informacje

Karczek grillowany

Karczek można też upiec na grillu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowany czosnkowy łosoś
Następny przepis: Grillowany łosoś z włoską gremolatą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode