Grillowany łosoś z włoską gremolatą

Grillowany łosoś z włoską gremolatą

Przedstawiamy przepis na grillowanego łososia z włoską gremolatą, tłumacząc klasykę kuchni śródziemnomorskiej na język domowej kulinarii. Łosoś to ryba, która doskonale komponuje się z niezliczonymi dodatkami, ale połączenie go z gremolatą – aromatyczną mieszanką skórki z cytryny, czosnku i pietruszki, typową dla kuchni włoskiej – to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ten przepis na łososia po włosku, przyjemnie pikantny i pełen świeżości, przywołuje atmosferę włoskiej kuchni, o której lekkości i wyjątkowym smaku tak chętnie mówimy, kiedy opisujemy słońce nad Toskanią.

Składniki:

  • Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:
  • 1 cytryna – jedynie skórka
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • dodatkowo potrzebujemy:
  • 2 filety łososia ze skórą
  • świeży tymianek
  • świeży koperek
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło

Grillowany łosoś z włoską gremolatą – jak zrobić?

  1. Przygotuj gremolatę: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają.
  2. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu.

Grillowany łosoś z włoską gremolatą – dodatkowe informacje

Gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowany oscypek owinięty boczkiem
Następny przepis: Grillowany ser oscypek w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode