Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem
Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem to niesamowita propozycja na smakowite, letnie danie. Delikatne mięso polędwicy, które charakteryzuje się wyjątkową soczystością, doskonale komponuje się z intensywnym, słodkim smakiem miodu. To nietuzinkowe połączenie uczyni z niebanalnej polędwicy prawdziwą gwiazdę każdego grillowego menu. Proces grillowania nadaje polędwiczkom niepowtarzalny, lekko dymny posmak, który jeszcze bardziej podkreśla mnóstwo aromatów. Szybko i łatwo przygotowane, grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem to sposób na udane, smakowite spotkanie przy grillu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kawałek polędwiczki wieprzowej o wadze około 700 g
- 1/2 łyżki płynnego miodu (u mnie akacjowy)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- wiórki zmrożonego masła (do podania)
Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem – jak zrobić?
- Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem, dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
- Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty.
- Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem – dodatkowe informacje
Polędwica wieprzowa grillowana, grillowana polędwica wieprzowa, polędwiczki grillowane
Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowane polędwiczki wieprzowe
Następny przepis: Grillowane szparagi z boczkiem